Slovenija
11 ogledov

En plošček, ogromno podatkov

Dosedanji razvoj običajnih DVD-jev je pokazal, da bi lahko na en DVD z optimizac Žurnal24 main
Strokovnjaki napovedujejo skorajšnji prihod DVD-jev, ki bi imeli celo do 1,6 terabajta prostora za podatke.

Originalen DVD je kakšnih deset let nazaj ponujal toliko prostora, kot ga običajen uporabnik zlepa ni potreboval v enem kosu. Z razvojem so mu sicer dodali še kar nekaj prostora, a ima danes plošček ob vse večjih zahtevah uporabnikov že zopet podoben status omejenosti, kot so ga imele pred časom diskete.

Po pisanju revije Nature raziskovalci razvijajo novo tehnologijo zapisa na DVD. Metodo opisujejo kot petdimenzionalno zapisovanje podatkov in menijo, da bo kmalu nared za komercializacijo. Med bistvenimi skrivnostmi nove tehnologije naj bi bili majhni nanometrski delci zlata na snemalni glavi, prek katerih bi lahko manipulirali s svetlobo. Dvema dimenzijama, ki sta lastnost DVD- in CD-tehnologije, naj bi tako dodali še tri.

Prva je barvna dimenzija, ki so jo dosegli s snemanjem v različnih svetlobnih spektrih (pri DVD-ju le en svetlobni spekter). Polarizacijsko dimenzijo so dosegli s spreminjanjem stopnje laserske svetlobe, ki jo nanodelci lahko vsrkajo, posledično pa to omogoča tudi prostorsko dimenzijo, saj vsako izmed desetih filmskih plasti lahko obdelujejo pod različnim kotom.

Nova tehnologija omogoča izredno povečano zgoščenost podatkov, ki jih zapečemo na en disk. Tako naj bi na en plošček lahko shranili kar 1600 gigabajtov podatkov oziroma 300-krat več od DVD-tehnologije, poroča BBC. Tehnologijo pa bi lahko še dodatno razvijali, zato znanstveniki govorijo tudi o desetih terabajtih podatkov na enem disku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.