Slovenija
20 ogledov

En sindikat stavka, drugi ne

"Policijska vozila nimajo AO plus zavarovanja, vozila MNZ pa ga imajo," pravi si
1/16
Žurnal24 main
Branko Prah iz sindikata PSS pravi, da so izbrali boljšo od dveh slabih možnosti. Zoran Petrovič iz sindikata SPS pa je dejal, da stavkajo proti nečemu, kar so podpisali pred tednom.

“Policijski sindikat Slovenije (PSS) podpiramo samo v določenih točkah, denimo pri zahtevi za izboljšanje socialnega dialoga. Ne podpiramo pa jih v tem, da stavkajo proti nečemu, kar so z aneksom podpisali pred enim tednom,” je glede dveurne opozorilne stavke PSS povedal Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS).

Stavka nepotrebna

Petrovičev sindikat, ki je ravno v četrtek dobil status reprezentativnosti, se stavki ni pridružil tudi zato, ker vlada za zdaj še ni kršila nič od podpisanega. “Če pa bo vlada leta 2012 še vedno vztrajala pri interventnem zakonu, bi to nujno moralo sprožiti stavko vseh sindikatov javnega sektorja, ki bi stavkali do preklica,” je prepričan Petrovič.

“Imeli smo dve slabi možnosti – interventni zakon ali aneks. Izbrali smo manj slabo, torej aneks,” je odgovoril Branko Prah, predsednik PSS. S stavko, je dodal Prah, želijo preprečiti, da bi se vlada denimo čez nekaj mesecev spomnila in jih spet prosila za nekaj podobnega: “Takrat ne bomo popustili niti za milimeter in se bomo odločno uprli!”

Stavka je tudi poziv k vzpostavitvi socialnega dialoga med ministrstvom za notranje zadeve in sindikatom, ki ne dosega potrebne ravni, je menil podpredsednik PSS Radivoj Uroševič. “V poštev pride le izpolnitev aneksa h kolektivni pogodbi, takojšnji podpis pogodbe o zagotavljanju pogojev za sindikalno delo na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), in to na način in z isto vsebino, kot jo vsebuje pogodba o ureditvi medsebojnih razmerij med policijo in PSS,” dodaja Uroševič.

MNZ: Osnutka niso prejeli
PSS je 29. maja letos MNZ posredoval osnutek pogodbe o zagotavljanju pogojev za sindikalno delo na MNZ. “Osnutek smo proučili in podali pripombe k posameznim pogodbenim določilom. 22. junija smo PSS odgovor posredovali in jih pozvali, naj posredujejo nov osnutek z upoštevanimi pripombami. Vse od takrat novega osnutka nismo prejeli,” na vprašanje, zakaj ministrica Kresalova ne podpiše pogodbe, odgovarjajo na MNZ.

Da je prav, da policisti izražajo svojo stisko na takšen način, je prepričan Pavle Čelik, nekdanji poveljnik uniformirane policije: “Tudi ministrica je ocenila, da so priprave upravičene. Ni pa prav, da je sidnikat razdeljen. Le s skupnimi močmi se lahko igramo deli in vladaj!”

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Stavka je zakonita
Ali je stavka glede na to, da je PSS podpisal aneks, sprejemljiva?
Pozivanje k vzpostavitvi socialnega dialoga z opozorilno stavko je povsem legitimno. Če kljub stavki opravljajo zakonsko predpisane naloge, je povsem zakonita.




Stavki se ni pridružil drugi sindikat, ki je šele včeraj postal reprezentativen.
Ne od reprezentativnosti, ki ni pogoj za stavko, predvsem od želje po izpolnitvi skupnih zahtev in ciljev je odvisna vključitev enega sindikata v stavko drugega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.