Slovenija
16 ogledov

En specialist za 3.000 bolnih

Bolezen Dejan Mijović
Revmatična obolenja. Ključno zgodnje odkritje, a dolge čakalne dobe.

Zdravljenje. “Pot bolnika z vnetnim revmatičnim obolenjem od prvih težav do postavitve diagnoze je predolga, zato zamudimo ključne trenutke,” opozarja Andrej Gregorčič, predsednik Društva revmatikov Slovenije. Vzrok so dolge čakalne dobe in 20 specialistov revmatologov za od 40 od 60 tisoč obolelih, kar je pol manj od evropskega povprečja. Z zaostanki se povečajo tudi stroški: zdravljenje bolnika v napredovani fazi bolezni lahko stane kar 150-krat več kot pravočasno zdravljenje.

Rešitev sta dva specialista

Usposabljanje medicinskih sester, ki bi prevzele del pregledov in izobraževanje bolnikov, je ena od rešitev, ki jih predlaga predstojnik kliničnega oddelka za revmatologijo Matija Tomšič. “Upajmo, da bo to možno že čez šest mesecev,” je optimističen.

Dolgoročno rešitev pa – poleg dodatnih specializantov – strokovni direktor interne klinike Zlatko Fras vidi tudi v uveljavitvi mreže zdravnikov specialistov. Pomanjkanje kadra je vseslovenski problem, priznava; po zadnjih podatkih bi ljubljanski klinični center sicer potreboval še dva revmatologa, vsega skupaj pa 1.200 zdravnikov. Realizirana čakalna doba s hitro napotnico je sicer okoli 80 dni, kar 40 odstotkov bolnikov pa prihaja iz drugih 
regij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.