Slovenija
55 ogledov

En tovornjak na dan odpelje tudi 24 ton odpadkov

slovenija 05.06.13, Snaga, smetar, komunalni delavec, smeti, komunalni odpadki,
1/2
Anže Petkovšek
(Ne)ločevanje. Občani v črne zabojnike odvržejo več kot polovico odpadkov, ki vanje ne spadajo, zato so tudi prepolni, smo ugotovili na terenu.

"Kamorkoli pogledaš, vidiš embalažo pa tudi veliko papirja in celo cele štruce kruha," je med brskanjem po komunalnih odpadkih, ki so jih stanovalci Savskega naselja odvrgli v črne zabojnike, povedal delavec Snage Valentin More in tako ovrgel teorijo, da so zabojniki prepolni, ker jih Snaga odpelje le enkrat na tri tedne.

V njih smo našli tudi steklenico viskija, pločevinke piv, kozarec s kompotom, vazo, čebulo, krompir, kose kruha, jajčne lupine, časopise, karton ... "Nič od tega ne spada med komunalne odpadke; v te gre le četrtina vseh odpadkov, na primer plenice, zobne ščetke in mačji odpadki," je pojasnil More in dodal, da je nekoč nekdo celo kuhinjo oziroma elemente raztresel po vseh črnih zabojnikih v blokovski soseski.

S kaznimi več ločevanja

Prav v blokih se dosti manj ločuje kot v hišah. "Stanovalci v hišah manj plačajo, če ločujejo. V bloku pa je tako, da se na računu nič ne pozna, če ti ločuješ, drugi pa ne, zato večina ne ločuje. Poleg tega je v blokih problem tudi s prostorom, saj moraš imeti doma štiri različne posode," je dejal More in pokaral mlade, ker v študentskih domovih ne ločujejo. Njegov sodelavec Lovro Markovič meni, da bi ljudje bolj ločevali, če bi jih večkrat kaznovali: "Vsaka stvar najbolj boli v denarnici." Spomnimo, v Ljubljani so šele pred enim tednom kaznovali prve kršitelje, ki niso pravilno odložili odpadkov.

Ko v Savskem naselju odvažajo komunalne odpadke, napolnijo od dva do tri tovornjake na dan, v vsakem pa je od šest do devet ton odpadkov, je dodal Markovič: "Največ smo od tu odpeljali 24 ton odpadkov na dan."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.