Slovenija
41 ogledov

En volivec šteje več kot drugi

Jurij Toplak Anže Petkovšek
Posvet. Pravniki o slabostih slovenskega volilnega sistema.

"Govorili bomo predvsem o tem, kar je kritizirala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse)," je povedal pravnik Jurij Toplak, usmerjevalec posveta o volitvah. Danes bodo v državnem svetu namreč razpravljali o dvojni volilni pravici manjšin, nerealno prenizkih omejitvah, pomanjkanju nadzora nad financiranjem političnih strank in volilnih kampanj pa tudi o volilnih okrajih.

Trije volivci za enega drugje

Toplak je povedal, da je problem okrajev, da se v številu prebivalcev razlikujejo do 300 odstotkov. "Kadar dva volivca v različnih okrajih iste enote glasujeta za kandidata iste stranke, ima glas volivca v majhnem okraju večjo težo od glasu volivca v velikem okraju," je pojasnil. Govorili bodo tudi v volilni pravici invalidov.

Ravno v petek je Državna volilna komisija za prihajajoči referendum ukinila volišča za invalide, ki se niso uporabljala. Tako so zmanjšali stroške referenduma, Toplak pa je opozoril, da invalidi niso glasovali zaradi administrativnih ovir. Ali jim zaradi invalidnosti ni uspelo dobiti obrazca s spleta, ga izpolniti in poslati ali pa volilni odbor "ni želel ali znal pripraviti elektronske glasovnice".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.