Slovenija
32 ogledov

En zdravnik za 150 poškodb

urgenca ljubljana Žurnal24 main
Ljubljanska urgenca. Poškodovanci na travmi čakajo med pet in sedem ur. Med 100 in 200 ljudi na dan obvladujejo trije ljudje. Zaposlitve. Pred sprejetjem finančnega načrta, ki bo predvidoma aprila, UKC ne sme zaposlovati.

Nujno. "Zaradi nastalega položaja v zvezi z ukinitvijo ekipe druge travmatološke ambulante hodnika B je nastala prekoračitev vseh možnih čakalnih časov," v peticiji opozarjajo zaposleni na Urgentnem kirurškem bloku (UKB) Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

"Rekli so mi, da bom čakala največ dve uri, zdaj pa sem tu že pet ur. Pol ure pa sem morala čakati samo na začetek obravnave v sprejemni pisarni," je povedala 39-letna Barbara Buvjak, ki je na urgenco prišla po prometni nesreči. Bistveno dlje poškodovanci čakajo zvečer in ponoči, zlasti pa konec tedna. "Razmere, v katerih pacienti čakajo na obravnavo, so nemogoče, nehumane in nevarne," zaposleni opozarjajo v peticiji in dodajajo, da za vse čakajoče paciente ni dovolj sedečih in ležečih vozičkov, niti prostora za sedenje.

Tri ali štiri ure več čakanja

V povprečju se je čakalni čas za manj nujne paciente podaljšal za od tri do štiri ure, ocenjujejo na UKC. "Prekoračitve ne nastajajo zaradi povečanega števila poškodovanih, temveč zaradi spremembe organiziranosti dela v UKB, kjer en zdravnik specializant, ena diplomirana medicinska sestra in en zdravstveni tehnik izvajajo ambulantno oskrbo za več kot 150 različno prizadetih pacientov vseh življenjskih obdobij," pravijo zaposleni, ki opozarjajo tudi, da je zaradi tega ogroženo življenjsko stanje mnogih čakajočih. "Odgovorne za nastali položaj opozarjamo, da ne prevzemamo odgovornosti v primeru zdravstvenih zapletov pri pacientih," pravijo zaposleni.

Devet zdravnikov premalo

Na UKB bi nujno potrebovali dodatnih devet zdravnikov. Ministrstvo za zdravje je sicer odobrilo možnost zaposlitve ali podaljšanja delovnega razmerja za šest zdravnikov, vendar 51. člen zakona o izvrševanju proračunov za leti 2014 in 2015 to onemogoča. UKC namreč za letos še ni sprejel programa dela in finančnega načrta, kar je po omenjenem zakonu pogoj za nove zaposlitve v javnem sektorju. Izhodišča za letošnji finančni načrt je pristojno ministrstvo UKC posredovalo 18. februarja. "Od takrat dalje se dokumenti pripravljajo, vendar je zaradi obsega poslovanja in velikega števila organizacijskih enot postopek nekoliko daljši kot v manjših zavodih. Pripravljamo se, da bi finančni načrt obravnavali na seji okoli 10. aprila," pojasnjujejo na UKC.

Pojasnilo prišlo prepozno

Zaposlenim za določen čas bi UKC sicer lahko podaljšal pogodbo o zaposlitvi tudi pred sprejemom finančnega in kadrovskega načrta, saj ne gre za nove zaposlitve v realizaciji kadrovskega načrta. "Ob taki razlagi smo enega sobnega zdravnika, ki bi mu sicer prenehalo delovno razmerje, zaposlili še za šest mesecev. Za tiste, ki jim je delovno razmerje pred tem že prenehalo, pa smo to razlago ministrstva prejeli prepozno," pravijo na UKC. Ministrico za zdravje Alenko Trop Skaza so zato vnovič pozvali, naj odredi izredno zaposlitev šestih zdravnikov še pred sprejemom finančnega in kadrovskega načrta. "Nimamo pristojnosti za ureditev zaposlitve na način, ki je v nasprotju z zakonsko ureditvijo in velja za ves javni sektor," pa odgovarjajo na ministrstvu.

Preberite komentar: Urgenca z zakonom onemogočena

Komentarjev 7
  • dragec 16:43 21.marec 2014.

    jebeš žabare, ko so smotani in ne znajo hoditi

  • 1111 09:56 21.marec 2014.

    papak te je naredu, s skisanimi možgani! Pojdi raje delat, kot da čepiš non stop na žurnalu...pojma nimaš o urgenci, kako in kaj!

  • KOJAK 07:21 21.marec 2014.

    Tko komentiraš če prebereš samo naslov....papak