Slovenija
20 ogledov

Ena generacija, oropana dvakrat

slovenija 20.06.2011 Jansa, Matoz, novinarska konferenca predsednika SDS Janeza Boštjan Tacol
Prvak SDS Janez Janša meni, da je bančna luknja veliko globlja, kot previdevajo ocene. Boji se, da bo prišlo še do tretjega ropa davkoplačevalskega denarja.

V petek, 13. decembra, naj bi bili znani rezultati stresnih testov slovenskih bank. Predsednik SDS Janez Janša meni, da bo luknja bistveno večja od vladnih predvidevanj, po katerih naj bi potrebovali 1,2 milijarde evrov.

"Vlada očitno pod krinko obrambe suverenosti želi še naprej ohraniti način delovanja teh bank brez privatizacije, brez tujega nadzora in transparentnosti ne glede na to, koliko bo stalo slovenske davkoplačevalce," je dejal ob robu kongresa Krščanskega foruma SDS. Dodal je, da želi vlada "ohraniti vzorce in monopole upravljanja, ki so Slovenijo pripeljali v stanje, da je treba slovenski bančni sistem reševati na ramenih davkoplačevalcev tako ali drugače in to že drugič v dvajsetih letih".

Odgovarjal še nihče

Izpostavil je, da nihče, ki je v 90. letih izčrpal slovenske banke ni bil kaznovan, sankcioniran ali zamenjan. "Večina teh ljudi je napredovala. Zaradi tega se je ta rop stoletja zgodil drugič v zgodovini življenja ene generacije."

Janša meni, da bodo odgovorni morali odgovarjati. Je pa podvomil v napoved organov pregona, saj so po njegovem mnenju ugotovili le za deset odstotkov nezakonitega kreditiranja. "Očitno se bo zdaj po vzorcu iz 90.let skušalo vso stvar zminimilizirati na par primerov. Največje ribe iz Foruma 21 pa bodo ponovno ostale nedotaknjene in bodo slovenske davkoplačevalce ogrožale tudi v tretje."

Zadolževanje, a po nizki ceni

Dotaknil se je tudi zadolževanja Slovenije. Ponovil je svoje stališče, da je boljše tisto zadolževanje, ki bi manj obremenilo sedanje in prihodnje generacije. Meni, da bi bila najbolj ustrezna pomoč iz ESM mehanizma, saj Slovenija vplačuje v omenjeni sklad in je upravičena do teh sredstev po nizki obrestni meri.

"Drago zadolževanje je pot v propad. Pred četrt stoletja smo tudi bili del države, ki se je noro zadolževala. Poznamo to alternativo in nikomur ne želimo, da bi jo ponavljal," je še dejal.

Komentarjev 30
  • patron 20:47 16.marec 2014.

    TALE jANEZEK SAMO JAMRA, KRITIZIRA, ŠINFA, KO JE BIL PA NA OBLASTI PA JE BILO TAKO KOT SEDAJ, KRALO SE JE IN GOLJUFALO........SAMA BANDA LEVA IN DESNA.....

  • patron 20:45 16.marec 2014.

    JJ, ker si tako vsemogočen, dej zrihtej, da dobimo nazaj svoje od izpuhtelih delnic NKBM....

  • solist 14:14 11.januar 2014.

    Večina ste proti JJanši.To pomeni da ste zadovoljni s to vlado ki nam vlada.