Slovenija
19 ogledov

Ena izmed treh najtoplejših v 100 letih?

hladno vreme mraz sneg nizke temperature Shutterstock
Pretoplo vreme, ki se je začelo konec decembra, še vedno traja. V Ljubljani so se temperature pod ničlo nazadnje spustile 20. decembra. Konec tedna se bo ohladilo in snežilo. Pričakujemo lahko do 20 centimetrov snega.

V petek je bil v Ljubljani že 28. zaporedni dan s pozitivnimi temperaturami zraka sredi zimskega obdobja. "Tako dolgega neprekinjenega niza pozitivnih temperatur na postaji Ljubljana Bežigrad v zimskem obdobju ne pomnimo," je zapisano na spletni strani Agenciji RS za okolje (Arso). Takšno vreme se bo po njihovih informacijah predvidoma nadaljevalo do konca tedna.

Ena od treh najtoplejših

V Ljubljani sta bila po letu 1900 le dva januarja, ko je bilo število hladnih dni manjše od deset, in sicer v letih 1936 in 1948. V Sloveniji je bila najtoplejša zima doslej 2006/07. "Če se v drugi polovici zimskega obdobja ne bo občutno ohladilo, se bo letošnja zima zagotovo uvrstila med tri najtoplejše v več kot 100 letih," napovedujejo na Arsu.

Do 9 stopinj topleje od povprečja

Podatki Arsa za letošnji januar kažejo, da je bilo v prvi tretjini meseca po vsej državi občutno topleje kot v dolgoletnem povprečju. Največji odklon so izmerili na območju od osrednje Slovenije proti vzhodu in jugu do meje s Hrvaško, kjer je bilo od 8 do 9 stopinj Celzija topleje kot v dolgoletnem povprečju. Na zahodu in na Koroškem so izmerili odklon med 6 in 7 stopinjami Celzija.

Lansko leto toplejše do dve stopinji

Na Arsu so predstavili tudi vremenske podatke za lani. Povprečna temperatura je bila v Sloveniji od ena do dve stopinji Celzija nad dolgoletnim povprečjem od leta 1961 do 1990.

Povsod po državi so bili lani bolj sončni kot običajno poletni meseci junij, julij in avgust. Z izjemo Dolenjske je sonce sijalo dlje kot običajno tudi decembra, sončnega vremena pa je z izjemo Obale primanjkovalo februarja. Dolgoletno povprečje padavin je bilo preseženo po vsej državi z izjemo Koroške in dela Štajerske, so še zapisali na Arsu.

Komentarjev 1
  • Opacity 12:22 22.januar 2014.

    Prazniki in dela prosti dnevi v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Italiji in na Madžarskem - 2014http://www.uporabi.net/prazniki.html