Slovenija
56 ogledov

Ena najbolj nevarnih prič

Franc Kos. Dolga leta je živel v Srbiji, lani pa so ga prijeli, ko se je želel v Interpol
Mesec dni je od aretacije srebreniških zločinov osumljenega Slovenca Franca Kosa. Postati utegne ena najbolj nevarnih prič haaškega sodišča.

Spomnimo. Ob aretaciji Slovenca Franca Kosa, ki ga sumijo sodelovanja v pokolu v Srebrenici, smo se pred mesecem dni pogovarjali s sarajevskim odvetnikom Dušanom Tomićem. Pred tem je Kosa zastopal v nekaj primerih. Povedal nam je, da ga bo tokrat vzel pod okrilje le pod pogojem, da slednji natančno izpove imena tistih, ki so poveljevali v pokolu, in da zoper njih tudi priča na sodišču.

Dušan Tomić, odvetnik Franca Kosa, pove, da gre za eno "najhujših zgodb v njegovi karieri". Franca Kosa sumijo najbolj krutih zločinov; od tega, da je streljal ranjence, do tega, da je ljudi streljal v tilnik. Pri tem pa odvetnik izpostavi, da če nalog ne bi sprejel, bi skoraj zagotovo ubili njega.

"Bil sem pri njem v priporu v Osijeku. Sprejel je moje pogoje, tako da sva se dogovorila, da ga bom zastopal," mesec dni po aretaciji pove odvetnik. "Oglasili so se tudi s haaškega sodišča, saj bi z njegovimi izpovedbami lažje dokončali več primerov," še doda.

Ena najbolj nevarnih prič
Še pred tednom nam je odvetnik zatrdil, da Kos v Osijeku pričakuje premestitev v Sarajevo. Ko ga pokličemo danes, nekoliko nervozno večkrat poudari, da podrobnejših informacij ne bo dajal. S tem ko so se s Kosom povezali haaški tožilci, namreč utegne postati ena najbolj nevarnih prič. "Ogroženo je lahko tudi njegovo življenje. Pri tem samo to, da v bolnišnici v komi leži eden od njegovih nekdanjih soborcev."

"Kosa lahko ugrabijo, lahko ga celo ubijejo. Želimo si le, da bi ga policija dobro varovala," pove odvetnik. Osebno ga moralne pa tudi zakonske obveze zavezujejo, da klienta kar najbolje zastopa: "Seveda se zavedam, da je napravil nekaj najbolj krutih zločinov. Vendar, če ne bi šel v to zgodbo, bi ubili njega. Predvsem pa – z njegovo pomočjo lahko pravično sodimo možganom, torej tistim, ki so za vse zločine najbolj odgovorni," še pove Tomić in doda, da utegne biti Kos izredno nevarna priča v sojenju zoper Karadžića in Mladića.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.