Slovenija
141 ogledov

Ena od možnosti tudi ukinitev otroške srčne kirurgije

Otrok v bolnišnici Profimedias
Na ministrstvu za zdravje iščejo rešitve, kako bi bilo v prihodnje optimalno poskrbljeno za otroke, ki na pediatrični kliniki potrebujejo kardiološko obravnavo. Neuradno je ena od možnosti ukinitev programa otroške srčne kirurgije. A v UKC Ljubljana poudarjajo, da odkloni, ki so v zadnjih dneh prišli v javnost, niso povezani s tem programom.

Medtem ko so na ministrstvu za zdravje z informacijami o iskanju rešitev skopi, pa so iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sporočili, da "so se odkloni, ki so v zadnjih dneh vznemirili javnost, dogajali v preteklih letih v službi za kardiologijo pediatrične klinike in nikakor niso povezani s programom za obravnavo otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami".

Kot trdijo, v programu dosegajo rezultate, ki so boljši od evropskega povprečja, v maju letos pa so ustanovili center za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami in bodo na ta način poskušali še izboljšati delovanje programa.

V službi za kardiologijo pediatrične klinike pa so decembra lani uvedli ustrezno vodenje in timsko delo in od tedaj, kot trdijo v sporočilu za javnost, ne beležijo odklonov pri obravnavi otrok. V decembru je namreč vodenje službe prevzel Tomaž Podnar.

Kot navajajo, bolnike z motnjami srčnega ritma obravnavajo v aritmološki ambulanti pediatrične klinike in na aritmološkem konziliju UKC Ljubljana. Na konziliju so prisotni pediatrični kardiologi in specialisti kardiologi za odrasle, ki se ukvarjajo z motnjami srčnega ritma in so vrhunski strokovnjaki na tem področju.

zivljenje 20.4.2005, cepljenje, dojencek, medicinska sestra, Pediatricna klinika | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

"V UKC Ljubljana se zavedamo svojega poslanstva, odgovornosti in zavez za transparentno delovanje. Tudi v prihodnje si bomo prizadevali za varno obravnavo svojih bolnikov in zaupanje javnosti," so še zapisali. Dodali so, da v UKC zagotavljajo varno in kakovostno obravnavo svojih bolnikov, tudi bolnikov na pediatrični kliniki.

V preteklih dneh je namreč razburila informacija, ki je prišla od različnih odgovornih v UKC, o napakah pri diagnozah oz. zdravljenju bolnikov na pediatrični kliniki. Strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer je v ponedeljek dejala, da so pri otroškemu kardiologu Urošu Maziću ugotovili, da je postavil 22 napačnih diagnoz.

Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda, ki ga vodstvo UKC želi razrešiti zaradi objektivne odgovornosti za stanje na kliniki, pa navaja, da je sedanji vodja službe za kardiologijo Tomaž Podnar po navedbah ene od mladih zdravic naredil napake pri zdravljenju 20 bolnikov.

Nova stavba pediatrične klinike | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v torek dejala, da je zaradi razmer na ljubljanski pediatrični kliniki zelo zaskrbljena in ogorčena, saj se nerazčiščeni in slabi medsebojni odnosi rešujejo na plečih otrok in njihovih staršev. Po njenih besedah vodstvo UKC ni naredilo dovolj in razmer na pediatriji ne rešuje.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je ob tem poudarila, da je mednarodna komisija leta 2015 opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije na pediatrični kliniki. Če bi se takratna priporočila vodstvu UKC upoštevala in uresničila, potem bi bile danes razmere na otroški kardiologiji urejene, meni.

V petek se bo sestal svet UKC Ljubljana in predvidoma določil, kdaj bo seja na to temo.

Operacija | Avtor: Shutterstock Shutterstock

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 20:21 14.junij 2017.

    Ena od možnosti tudi ukinitev .......zdravstva v Sloveniji ! Stanje slovenskega zdravstva je na nižjem nivoju kot leta 1944 v bolnici Franje v Dolenjih Novakih . To je slovenska sramota .

  • Janez_53 18:42 14.junij 2017.

    Kar zaprli bi otroško srčno kirurgijo??? Tako razmišljajo le butlji in pokvarjenci!!! Z zaprtjem bi rešili problem??? NE, LE NADUTIM BARABAM IN POKVARJENCEM BI S TEM OMOGOČILI ELEGANTEN UMIK, otroke pa bi morali voziti na zdravljenje nekam drugam! Raje počistite ...prikaži več gnoj, ki se je nabiral veliko let! Vsi prizadeti starši pa bi morali vložiti kazenske ovadbe, da bi naduteži končali tam, kamor sodijo - v zaporu!!! Po do sedaj prebranih informacijah je kar nekaj takih, ki so s katastrofalno slabim delom in tudi naklepno povzročili težje zdravstvene zaplete ali celo smrt ubogih otrok!!!