Slovenija
35236 ogledov

Ena regija je v torek po okužbah posebej izstopala

Jelko Kacin Tamino Petelinšek/STA
Epidemija se še ne umirja, hospitaliziranih je bilo malo manj bolnikov kot včeraj.

Ob 8063 opravljenih testih je bilo v torek potrjenih 2226 okužb z virusom sars-cov-2. "Včeraj je bilo opravljenih zelo veliko testov, še nikoli jih ni bilo toliko," je na tiskovni konferenci povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. "To pomeni, da je bilo pozitivnih 27,61 odstotka testov."

"Aktivnih primerov je krepko prek 20.000, plato kar nekako vztraja," je podatke komentirala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager. "V vseh regijah razen osrednjeslovenski in gorenjski beležimo porast. Precejšnje število okuženih je v pomurski regiji, spet raste število okužb na Koroškem." 

Po okužbah izstopa Savinjska regija

Med občinami z največ okuženimi po besedah Kacina izstopajo Celje (66), Dravograd (37), Ravne na Koroškem (24), Slovenj Gradec (35), Slovenska Bistrica (44), Slovenske Konjice (33), Velenje (55), Vojnik (24) in Žalec (28). "Zdi se, da Savinjska regija posebej izstopa," je dejal Kacin."

V Novem mestu je bilo potrjenih 75 primerov, v Krškem 40, v Brežicah 26, v Trebnjah 24, v Litiji 23, v Zagorju ob Savi 19, v Sevnici 17, V Črnomlju 16 in v Kočevju 13 novih primerov. 

V Lendavi so potrdili 33 novih okužb, v Murski Soboti 20 in v Ormožu 25 - prav vsi prihajajo iz DSO. V Ljutomeru je bilo potrjenih 15, v Gorišnici 19 ter v Beltincih 9 novih okužb. 

V Postojni so potrdili 24, v Cerknici 24 in v Idriji 18 novih okužb. V Ljubljani je bilo potrjenih 169 in v Domžalah 34 novih primerov. V Kamniku je bilo potrjenih 22, v Medvodah 14 in v Grosuplju 12 novih primerov. 

Na Gorenjskem se razmere umirjajo

V Mariboru so potrdili 115 in na Ptuju 29 novih primerov. 

Na Gorenjskem, kjer je epidemija počasi upada, je bilo v Kranju potrjenih 45, na Jesenicah 32, v Radovljici 22, v Škofji Loki 20 in v Tržiču 14 novih primerov.

Hospitaliziranih manj pacientov kot dan prej

"Včeraj je bilo skupaj hospitaliziranih 1297 pacientov, le dva manj kot dan prej," je povedal Kacin. "Tudi intenzivno nego sta potrebovala dva pacienta manj kot dan prej. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih precej ljudi, kar 113. V bolnišnicah je umrlo 31 ljudi, še 12 jih je umrlo v DSO." 

Razmere v bolnišnicah | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Razmere v bolnišnicah | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Razmere v bolnišnicah | Avtor: Vlada RS Vlada RS

NIJZ: To je najpogostejši vir okužb

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil analizo podatkov o tem, kje je najverjetnejši vir okužb z virusom SARS-CoV-2. Največ okužb je še vedno med delovno populacijo in med starejšimi v domovih starejših občanov. Število pozitivnih primerov v domovih starejših občanov se je od 4. oktobra začelo kumulativno večati, v zadnjem tednu se je številka precej stabilizirala. "V zadnjih petih dneh ostaja stabilna na okoli 2600 aktivnih primerov med oskrbovanci in okoli 900 aktivnih primerov okužb med zaposlenimi," je pojasnila Nuška Čakš Jager.

"Zelo težko je striktno določiti, kje je vir okužbe, kje se posamezniki okužijo," je pojasnila Čakš Jager. Poudarila je, da so tovrstne analize okvirne in kažejo na najpogostejšo možnost. Analize so vedno izvedeno na podlagi tega, kar povedo anketirani. "Jaz ljudem zaupam. To je tisto, kar lahko mi uradno zabeležimo in vemo. Neformalno se sliši marsikaj. Jaz lahko govorim o formalnih podatkih. Večina, mislim, da odkrito in pošteno pove. Je pa o tem zelo težko soditi, ker ne vemo," je o tem, kako iskreni so ljudje med anketiranjem, menila Čakš Jager. 

Za obdobje med 16. in 22. novembrom je bilo največ okužb na delovnem mestu, in sicer četrtina vseh. Na drugem mestu so tisti primeri, kjer ljudje ne znajo povedati, kje bi se lahko okužili. Na tretjem mestu pa so tisti, ki so se okužili v družini oz. skupnem gospodinjstvu. Del jih je priznal, da je prišlo tudi do zasebnih druženj, ki so bila vir okužbe. 

viri okužb covid-19 | Avtor: NIJZ NIJZ

"V teh anketiranjih zelo pogosto dobimo odgovore in podajanja ljudi, da se zavedajo, da se uporaba zaščitne opreme, higienski ukrepi ne izvajajo, kot bi si želeli, predvsem na delovnih mestih," je povedala Nuška Čakš Jager. "Tudi malice ali kratki odmori na delovnih mestih so lahko vir okužbe, ker se ljudje takrat sprostijo do te mere, da se ukrepov ne držijo." Med zelo pomembnimi ukrepi je izpostavila tudi prezračevanje delovnih prostorov in da ljudje ne hodijo na delo bolni. Treba je identificirati visoko rizične kontakte in z njihovim izločanjem iz delovnega procesa preprečevati širjenje okužb na delovnih mestih. Še vedno velja tudi poziv delodajalcem, da organizirajo delo na domu tam, kjer je to mogoče.

Na vprašanje, ali bodo glede na rezultate analize predlagali zaprtje gospodarskih obratov, je dejala, da bodo podali strokovno mnenje o tem, odločitve pa so stvar interdisciplinarne skupine in ne samo stvar NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Ender3 14:58 25.november 2020.

    Nekako je potrebno opravičiti nesorazmerne ukrepa, ampak ljudje se tega naveličajo, in Kacinov dnevni show postaja kontraproduktiven zaradi nekredibilnosti vlade in njenih govorcev.

  • Pepe007 14:34 25.november 2020.

    Eni lokalni peki pri nas med drugim pečejo torte in jih dostavljajo. Presneto dvomim, da ena družina poje torto z 50 in več kosi kot naročajo. Razna praznovanja so se preselila v domače garaže in hiše. Bolj bi bila pod ...prikaži več nadzorom in v boljših pogojih, kar se tiče epidemije, če bi bila v gostilnah, ki imajo višje stopove, več prostora ...

  • evelux 12:57 25.november 2020.

    Samo iščejo grešnike večina prepovedano pozaprto ukrepi jim ne zaležejo očitno jim še ni kapnilo da to ni problem ostanejo delovni ljudje ki še delajo no sedaj so ti ljudje krivci da se zadeva širi no ja oni nič krivi ...prikaži več vedno se išče grešne kozle....