Slovenija
4161 ogledov

Ena stavka odpovedana, o drugi se še pogajajo

Zdravniki Dejan Mijović
Medtem, ko se je vlada dogovorila s sindikatom Sviz, stavka zdravnikov še v zraku.

Vladna stran in sindikat vzgoje in izobraževanja Sviz sta se včeraj dogovorila glede dviga plač pomočnic vzgojiteljic za štiri plačne razrede. Plače pomočnic vzgojiteljic se bodo tako dvignile iz izhodiščnega 22. plačnega razreda v 26. plačni razred. To bi po predhodnih ocenah lahko pomenilo dvig plač za okoli 12 oziroma 13 odstotkov. Dogovor mora potrditi še vlada. 

Protestni shod je izgubil smisel

"Če bo prišlo do realizacije tega, kar smo se danes dogovorili, bo protestni shod izgubil svoj smisel. Za to sta pomembni dve točki. Eno je torkova seja glavnega odbora Sviza in seja vlade, ki mora to potrditi. In seveda, če bosta oba ta pogoja izpolnjena, potem je možno govoriti o pomembnem napredku in preboju," je povedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Mediacija med zdravniki in vlado

Usoda stavke, ki so jo za jutri napovedali člani sindikata Fides, je medtem še nedorečena. Danes bo potekala mediacija med ministrstvom za zdravje ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki jo bo vodilo Slovensko zdravniško društvo. Čas za dogovor je do 18. ure.

Mediacijo bo vodil predsednika Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina. "Mediator spoštuje stališča ene in druge strani, ne sme biti pristranski, ne sme vplivati," pravi Komadina. Obe strani po njegovih besedah sicer kažeta na to, da je dogovor med njima možen. 

Ob 17. uri bo po številnih krajih po Sloveniji potekala t. i. stavka bolnikov, ki jo organizira iniciativa Glas Ljudstva. Zahtevajo dostop do družinskega zdravnika za vse, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev odtekanja denarja k zasebnikom. Stavko so podprli v koalicijskih strankah, v Levici pa tudi napovedali udeležbo na shodu. Da se bo udeležil shoda je napovedal tudi premier Robert Golob.

Fides zahteva odpravo plačnih nesorazmerij v zdravstvenih timih - enak dvig za vsa zdravniška in zobozdravniška delovna mesta pričakujejo do 1. aprila. Zahtevajo tudi tudi javno in jasno opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.

 

Komentarjev 13
  • Naklonsky 13:38 10.januar 2023.

    Zanimivo, da ni kaj! Imamo najbolj butasto vlado v vsej svoji zgodovini, ki stavka sama proti sebi!

  • Plavi-mil 10:17 10.januar 2023.

    Kot v risanki BUTEC in BUTEC, stavka proti sam sebi, ne moreš verjeti kakšne butale je ratala SLovenija pod to ptičjo vlado, minister se opravičuje največjemu lopovu v državi, BUTALE.

  • aleks1201 09:33 10.januar 2023.

    Volk stavka skupaj z kozlički, še ena maska za narod. Dobro plačani Holobovi ljudje , zadolženi za maskiranje in slepenje naroda , dobro opravljajo svoje delo . Narod je glup ( prosto po Jelinčiču).