Slovenija
29 ogledov

Enaindvajsetič na strehi sveta

Apa Šerpa, ki živi v Združenih državah Amerike, je 8.850 metrov visoko goro osvo Žurnal24 main
51-letni Apa Šerpa je z 21. vzponom na vrh najvišje gore sveta Mount Everest postavil nov svetovni rekord v številu vzponov na Mount Everest. Prekosil je samega sebe.

Danes ob 9.15 zjutraj po lokalnem času so vodja plezalnega dela odprave Eko Everest Apa Šerpa in člani odprave 49-letni Američan Chris Shumate, 39-letni Švicar Bruno Gremior skupaj s tremi višinskimi šerpami (Ang Dawa, Phurba in Arita) stali na vrhu Everesta. Tabor štiri na višini 7.950 metrov so zapustili sinoči, 10. maja 2011, ob 22.30. 8.850 metrov visoko goro so osvojili po jugovzhodni poti, imenovani Ridge, ki sta jo leta 1953 prvič preplezala Novozelandca Edmund Hillary in šerpa Tenzing Norgay, plezalca, ki sta kot prva osvojila vrh zloglasne gore.

Višinski nosači
"Šerpe igrajo v vsaki odpravi vlogo pomočnikov, nosačev, saj so vajeni velikih naporov, višinska bolezen pa jim je popolna neznanka," nam pove Tone Škarja, vodja prve jugoslovanske odprave na Everest. "Ko se bodo ozavestili na kulturni ravni, bodo nesporni zmagovalci Himalaje. V odpravah sodelujejo zaradi popularnosti in denarja. Njihov standard je namreč še vedno prenizek, da bi organizirali lastne odprave," poudari in doda, da so šerpe tako imenovani višinski nosači, ki lahko nosijo tudi do sto kilogramov opreme.

Apa Šerpa, ki živi v Združenih državah Amerike, se je odpravi Eko Everest pridružil pri svojem 18. (leta 2008), 19. (leta 2009), 20. (leta 2010) in 21. (leta 2011) vzponu na najvišjo goro sveta. Apa je dejal, da se je zavezal podpirati prizadevanja Dawe Stevena Sherpe, vodje odprave Eko Everest, da bi svetovno skupnost ozavestil o podnebnih spremembah in da bi pomagal pri odstranitvi starih smeti s pobočja gore Sagarmata (Mount Everesta) – njihove svete gore.

Z Everesta pritovorili 13.500 kg smeti

"Odprava je osredotočena na plezanje z upoštevanjem okoljske občutljivosti, kar pomeni, da bomo z Everesta čistili in zbirali odpadke in ostanke prejšnjih odprav. Zbrane odpadke bodo člani ekipe prenesli v bazni tabor in poskrbeli za ustrezno odlaganje," je ob tej priložnosti povedal Dawe. Odprava Eko Everest je v letih 2008, 2009, 2010 in 2011 pod njegovim vodstvom prinesla v bazni tabor več kot 13.500 kilogramov smeti predhodnih odprav. Z gore so za dostojanstven pokop prenesli tudi štiri umrle ter razbitine strmoglavljenega italijanskega helikopterja. Čistilna akcija "Cash for Trash" (denar za smeti) bo tekla do konca te plezalne sezone.

Začel kot nosač, končal kot legenda
Apa Šerpa, eden izmed najbolj mednarodno spoštovanih Nepalcev, uživa veliko spoštovanje tudi v svoji domovini. Odrasel je v bližini "njegove" gore Everesta. Kmalu po očetovi smrti je moral zapustiti šolo, saj je moral poskrbeti za mater in pet bratov. Začel je kot nosač in vodnik na lažjih trekingih na področju Everesta in Anapurne.

Plezalno pot je začel leta 1985, ko je bil kuhar na Loretanovi odpravi, ki je imela cilj prečkanje Anapurne. Prvič je stopil na streho sveta leta 1990 skupaj z Petrom Hillaryjem, sinom prvega osvajalca Everesta Edmunda Hillaryja. Od takrat je Apa Šerpa skoraj vsako leto stal na vrhu Everesta. Družinski človek, oče štirih otrok, je precej drugačen od večine šerp. "Rekord ni pomemben, moja družina mi pomeni največ. Toda moram plezati, da bodo moji otroci deležni boljše izobrazbe in boljše prihodnosti," je rekel ob neki priložnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.