Slovenija
32 ogledov

Enajst let zapora. "Bravo!"

Izvedenec Ziherl je povedal, da je Zagajski hotel dejanje (bombni napad) storiti
1/12
Žurnal24 main
Josipa Zagajskega je sodišče spoznalo krivega terorizma, preprečitve uradnega dejanja in nedovoljenega prometa z eksplozivom. Obsojen je na 11 let zapora.

Josip Zagajski, ki je obtožen, da je julija nameraval izvesti bombni napad na premierja Boruta Pahorja, je bil obsojen na 11 let zapora. Tožilstvo je sicer zahtevalo 12 let zapora. Za zdaj še ni znano, ali se bosta tožilstvo in obramba pritožili.

Prvi komentar Zagajskega na sodbo je bil: "Bravo!"

"Niste preživeli tega, kar sem jaz"
Pred izrekom sodbe na krškem okrožnem sodišču je Zagajski dejal: "Nisem terorist, tudi če imam brado, res pa sem povratnik. Niti psihiater niti vi, tožilka, nista preživela tega, kar sem jaz v vojni."

Znova je tudi priznal, da je kriv. "Hotel sem to storiti, lahko bi bilo hudo," je dejal. "Kazen naj bo temu primerna," je dodal.

Odvetnica: obsodil ga je kar psihiater
V zaključnem govoru je tožilstvo za Zagajskega zahtevalo 12 let zapora brez olajševalnih okoliščin.

Proti temu pa je ostro nastopila odvetnica Zagajskega Klavdija Kerin, ki je dejala, da sodba ne sme temeljiti le na priznanju obtoženega. Po njenem tožilstvu ni uspelo dokazati, da je imel Zagajski namen bombo aktivirati v Ljubljani, saj je sam priznal le, da jo je hotel sprožiti na Dobovi, kjer so ga prijeli policisti.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Kerinova je še opozorila, da je Zagajskega obsodil že kar psihiater Slavko Ziherl, ki je po njenem mnenju izdelal presplošno in nekorektno izvedensko mnenje pod pritiskom medijske vojne proti obtoženemu.

Ziherl: Povsem prišteven
Izvedenec stroke psihiater Slavko Ziherl je med zaslišanjem povedal, da ima Zagajski posledice vojnih izkušenj iz hrvaške domovinske vojne. Nanj sta vplivala predvsem leto in pol mučenja in bivanje v zaporu, ki sta mu pustila hudo posttravmatsko motnjo s stresom, ki zanj predstavlja življenjsko ogroženost.

Zagajski je bil leta 1999 v nemškem Münchnu obsojen na 13 let zapora zaradi poskusa umora, potem ko je na turško turistično agencijo vrgel dve ročni bombi zaradi nestrinjanja turške politike do Armencev. V zaporu je odsedel devet let, leta 2008 pa so ga predčasno izpustili zaradi lepega vedenja.

Ziherl je še povedal, da se odmika od ljudi, a je primerno razumsko opremljen in je razumel, kakšne posledice bi nastale z njegovim dejanjem. Ne kaže pa znakov psihotične motnje, je še dodal Ziherl.

"Pulili so mi zobe"
Zagajski je ugotovitvam Ziherla nasprotoval: "Vi ste v zmoti, psihiater, nisem vam rekel, da sem imel nalogo, da sem se čutil poklicanega, da to naredim, to ni res. Kako lahko vi po 45 minutah ocenite, kako sem živel in kakšne posledice sem utrpel? Meni so tam na silo populili zobe iz ust, ali sploh veste, kakšne so posledice?"

Kot priče so nastopili tudi policisti, ki so Zagajskega aretirali.

Odvrnil ga je policistov otrok
Domnevni terorist, sicer pa hrvaški državljan in vukovarski veteran Zagajski je ob začetku sojenja na krškem okrožnem sodišču povedal, da ga je od sprožitve eksplozije odvrnil policist.

"Bombo sem nameraval aktivirati na policijski postaji, vendar sem si premislil, ko je policist rekel, da je oče majhnega otroka. Imel sem možnost, ko me je držal za roko, bi z drugo roko lahko aktiviral bombo. Bil sem v vojni v Vukovarju in imam izkušnje z orožjem. Če si ne bi premislil, bi prišlo do eksplozije in se ne bi tako končalo, tega sojenja pa sploh ne bi bilo," je v svoj zagovor povedal Zagajski.

Njegova tarča: Pahor
Obtožnica je Zagajskega bremenila preprečitve uradnega dejanja, nedovoljenega prometa z eksplozivom in terorizma.

Desetega julija letos je opasan s petimi bombami vstopil v Slovenijo in domnevno nameraval obračunati z Borutom Pahorjem.

Policisti so ga razorožili na mednarodnem vlaku, ki je peljal iz Zagreba proti Ljubljani, in od takrat je bil v priporu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.