Slovenija
39 ogledov

Enajst pridržanih policija že izpustila

Protesti Jesenice Bralka
Vseh 11 pridržanih v torkovih protestih na Jesenicah je policija že izpustila. Med njimi so bili večinoma mladoletniki, ki jih je policija predala staršem. Na Policijski upravi Kranj so danes znova poudarili, da so bili policisti primorani posredovati ter da so ukrepali strokovno in zakonito.

Torkov protestni shod na Jesenicah se je iz sprva mirnih protestov sprevrgel v nasilne, ko je skupina mladostnikov, ki se je pridružila mirnim protestnikom, začela metati pirotehnična sredstva, nato pa še steklenice in druge predmete, v katerih je bila vnetljiva tekočina.

"Zaradi zagotovitve varnosti udeležencev shoda smo bili primorani posredovati," je v današnjem sporočilu za javnost poudaril predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Leon Keder. Medtem ko so bili nekateri protestniki v torek prepričani, da je bilo posredovanje policije nepotrebno, pa je Keder danes pojasnil, da izgredniki kljub večkratnim pozivom niso prenehali s kršitvami, zato je policija izdala ukaz, da je javni shod razpuščen.

Pri poskusu identifikacije skupine izgrednikov so se le-ti pomešali med ostal protestnike in se razbežali. Policija je uspela prijeti in pridržati 11 mladostnikov, večinoma starih okoli 16 let. Najstarejši je štel 27, najmlajši pa 15 let. Po prenehanjih razlogov za pridržanje je policija vse pridržane spustila na prostost, mladoletnike pa predala staršem.

Poškodovanih med protestom ni bilo

Po do sedaj zbranih obvestilih policistov sicer še vedno velja, da med shodom ni bilo poškodovanih protestnikov ali policistov ter da ni nastala gmotna škoda.

Pred novimi protestnimi shodi po Gorenjskem, ki so napovedani za četrtek in petek, policisti znova pozivajo vse udeležence, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno. Posebej pozivajo, naj starši na shode ne vozijo majhnih otrok, kot se je to zgodilo na shodu na Jesenicah.

Kangler nova vstaja  | Avtor: Facebook Facebook
Protesti, ki prihajajo:

5.12. – Koper, Titov trg ob 17h
6.12. – Kranj, pred občino ob 16h
7.12. – Murska Sobota, Trg zmage ob 16h
7.12. – Bohinj, Ažmanov dom ob 16h
14.12 – 4. mariborska vstaja
14.12 – Trebnje , park ob 16. uri

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.