Slovenija
27 ogledov

Enakopravnost z zakonom

Ureditev zemljišč ni pogoj za obnovo Bloudkove velikanke, čakajo še okoljevarstv Žurnal24 main
Nordijski center. Če ne bo pogajalskega uspeha – razlastitev.

Planica. “Naš cilj je, da s pogajanji uredimo zemljiško stanje v korist države, razlastninjenje pa je le eden od skrajnih ukrepov, če pogajanja ne bodo uspešna,” pojasnjuje Sebastijan Magdič z ministrstva za šolstvo in šport, ki vodi projekt Nordijskega centra Planica.

Potem ko je bil 20. oktobra v državnem zboru sprejet zakon o Nordijskem centru Planica, so po informacijah ministrstva tako izenačili lastnike znotraj agrarne skupnosti, s tem pa se je država izognila morebitnim tožbam zaradi neenakopravne obravnave lastnikov; z zakonom je ministrstvo pridobilo tudi možnost razlastitve.

Zakon bo v podporo
V fazi pogajanj bomo preostalim lastnikom ponudili možnost odkupa ali razmejitve, po katerem bo država stoodstotna lastnica ožjega območja nordijskega centra. Če bodo pogajanja neuspešna, pa bomo morali uporabiti nepriljubljen ukrep razlastitve,” razloži Magdič in doda: “Uresničiti moramo javni interes, saj imamo zaradi sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj za izvedbo projekta čas do 15. septembra 2013. Zakon nam bo v podporo zadane naloge pravočasno doseči. Če bi se lotili delitve parcel, nam to verjetno ne bi uspelo, saj bi sodni postopki zaradi števila solastnikov trajali več kot deset let. Pričakujemo, da bo večina solastnikov sprejela ponudbe države in razlastitev ne bo potrebna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.