Slovenija
49 ogledov

Ene sproščene cene gor, druge dol

Slovenija 18.02.2014 gorivo, bencin, dizel, tocenje goriva v avtomobil, Petrol, Saša Despot
Po sprostitvi cen 95-oktanskega bencina in kurilnega olja sta Petrol in OMV bencin podražila za 0,009 centa pri litru.

V Petrolu so povedali, da je cena enaka na vseh bencinskih servisih in ni na primer višja na avtocestnih, enako kažejo podatki na spletni strani OMV.

Kot so nam povedali na bencinskih servisih Mol in Logo cen niso zvišali, tako da cena litra 98- oziorma stooktanskega bencina ostaja 1,230 evra za liter. 

Usklajena akcija?

Ob tem se postavlja vprašanje, ali gre za usklajeno akcijo največjih ponudnikov, ki obvladujeta več kot tri četrtine trga. Po neuradnih informacijah pa ne gre za dogovor, ampak sta trgovca novo ceno izračunala po formuli, po kateri se je doslej določala najvišja dovoljena cena, ki pa za to vrsto goriva ni več predpisana. 

Kurilno olje se je pri Petrolu pocenilo za 2,5 centa pri litru, cenejše je tudi pri Logu, manj kot 70 centov za liter pa skupaj s prevozom stane tudi pri OMV-ju. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • Pepe007 08:32 13.april 2016.

    1. Za konkurenco na trgu nismo premajhni. Plačujemo pač davek iz preteklosti, da ima država večino trga preko daleč največjega trgovca. Tako podjetje ne rabi poslovati po tržnih zakonitostih, ker bo morebitno zgubo pokril proračunček ali odprodaja deleža. 2. ...prikaži več Resni novinarji bi naredili primerjavo STRUKTURE cene goriva s kako bližnjo državo, kjer je gorivo cenejše. Na primer Avstrijo. Ne dvomim, da bi primerjava pokazala, da pri nas državne jasli pri litru poberejo več kot je v Avstriji končna cena za uporabnika na večini črpalk. Potem nobena konkurenca ne more znižati cene litra goriva pod avstrijsko, ker bi pri litru goriva morala vplačati v proračun, kaj šele da bi kaj zaslužila. To pa se načeloma ne sme, ker je dumping prepovedan.Manever trenutne politike je narejen silno premeteno. Sedaj se uporabniki nenadoma več ne sprašujejo, kako visoka je pri nas trošarina in ostali davki, ki bremenijo to dobrino, temveč verjamejo, da so za visoko ceno krivi trgovci.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:24 12.april 2016.

    Pa tako lepi naslovi so bili tipa: "liberizacija trga goriv", "konec državnega odoločanja cene goriv" Pa glej ga zlomka. Cena še kr ni šla čudežno dol tako kot se je med vrsticam namigoval.

  • novispenjac 21:37 12.april 2016.

    seveda ni usklajeno, tudi mercator, špar in tuš si niso pošiljali dobaviteljskih pogodb med sabo. Dolgoročno bodo itak vse cene zvišali, zakaj bi drugače cene država SPROSTILA?