Slovenija
97 ogledov

Energetika ujeta na laži

Zaradi priklopa športnega centra Stožice na toplovod bodo stanovalci soseske BS3 Žurnal24 main
BS3. Dvajset tisoč ljudi brez tople vode. Energetika je vsaj enega upravnika obvestila pet dni prepozno.

Stanovalci z Vojkove ceste 91 so v ponedeljek presenečeni ostali brez tople vode, šele v torek pa so bili o tem, da je ne bo do četrtka zvečer, obveščeni prek oglasne deske. Razlog: Energetika Ljubljana je obvestilo upravniku, da tople vode ne bo zaradi priklopa športnega parka Stožice na toplovod, poslala šele v torek.

Zakon predpisuje
Energetski zakon. V 75. členu je med drugim zapisano: “Upravljalec prenosnega ali distribucijskega omrežja mora o predvideni prekinitvi pravočasno obvestiti odjemalce v pisni obliki, v primeru, da gre za širši krog odjemalcev pa prek sredstev javnega obveščanja vsaj 48 ur pred prekinitvijo.” Kot kaže, se je v tem primeru, ki je zajemal 20 tisoč prebivalcev, zataknilo pri seznamu naslovnikov (upravnikov) za sprejemanje obvestil.

Energetika: Smo obvestili
"Vse smo obvestili prek sredstev javnega obveščanja in naše spletne strani, upravnike pa pisno, tako kot to določa energetski zakon," je Rechelle Narat, predstavnica za odnose z javnostmi na Energetiki, s prstom pokazala, da je za morebitno neobveščenost stanovalcev v BS3 kriv upravnik. Dodala je, da so pisna obvestila poslali prejšnji četrtek.

Enako je zatrdil tudi ljubljanski župan Zoran Janković: "Dvomim, da jih ne bi obvestili, ker smo obveščali tudi na Gosposki ulici, kjer smo napovedali, da bodo brez vode dva dni, a so bili le 14 ur."

Krivdo valili na upravnika

A na Practicu, ki med drugim upravlja z blokom na Vojkovi cesti 91, so v torek trditve Energetike zavrnili: "Takoj, ko smo dobili obvestilo od Energetike, smo ga nalepili na oglasno desko. Ni res, da smo ga dobili prejšnji četrtek! Dobili smo ga danes zjutraj. To lahko dokažemo z elektronsko pošto, kjer se vidi, kdaj so ga poslali (sporočilo hranimo tudi v uredništvu, op. a). Na Energetiki so te dezinformacije širili tudi stanovalcem, ki so nas zjutraj klicali, zakaj ni tople vode, tako da smo šele od njih izvedeli, da je nimajo."

Na Energetiki nam v torek niso znali razložiti, zakaj je prišlo do te napake, nam bodo pa odgovor poslali v sredo. "Lahko je kateri od upravnikov izpadel s seznama, lahko je spremenil naslov, pa nas o tem ni obvestil, nekateri pa tudi ne želijo prejemati naših obvestil," je možne razloge naštela Naratova.

Iz elektronskega sporočila, ki ga je Energetika poslala Practicu, je razvidno, da Energetika Practica ni imela med naslovniki za prejemanje obvestil, čeprav je upravnik tega bloka že več let.

Brez sporočila za javnost
Stanovalci v soseski BS3 – brez tople vode jih bo štiri dni kar 20 tisoč – so bili v torek ogorčeni. Res je sicer, da je Energetika o tem obveščala prek radia in svoje spletne strani, vendar tega obvestila ni bilo ne na prvi strani ne med novicami, ampak med rubriko dela na omrežju in podrubriko dela na vročevodnem omrežju. Prav tako ni poslala obvestila za javnost, da bi novico lahko objavili tudi drugi mediji.

Pojasnilo stanovalcem soseske BS3
Iz Javnega holdinga Ljubljana so sporočili, da oskrba s pitno vodo poteka nemoteno, zaradi del na vročevodnem omrežju pa je bila prekinjena dobava toplote od 17. maja  dalje. Odjemalci Energetike Ljubljana so bili na območju, kjer je bila dobava toplote prekinjena, o delih predhodno obveščeni preko radijskih obvestil od 13. do 17. maja, poslan je bil dopis na elektronski naslov upravnikov, osebno pa je bilo dostavljeno obvestilo na vse objekte, kjer za toplotne postaje skrbi Energetika Ljubljana, so sporočili iz podjetja.

Odjemalcem Energetike Ljubljana še sporočajo, da bo dobava tople vode znova vzpostavljena v četrtek, 20. maja, v večernih urah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.