Slovenija
15 ogledov

Energetika vre tudi v koaliciji

V deklaraciji opozarjajo tudi na koalicijsko zavezo o gradnji tretjega bloka NEK Žurnal24 main
Krški občinski odbori strank DeSUS, LDS, SD in Zares vlado opozarjajo, da se ne strinjajo z združevanjem v energetiki in njegovim monopolnim učinkom.

Krški občinski odbori strank DeSUS, LDS, SD in Zares vladajočo koalicijo z deklaracijo opozarjajo, da se ne strinjajo z združitvijo Gen energije in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

"Pojavlja se vprašanje, ali Slovenija z obstoječo organizacijo proizvodnje in trgovanja električne energije krši direktive EU o delovanju energetskega trga," so zapisali v deklaraciji. "Imamo dva neodvisna in konkurenčna ponudnika električne energije z lastnimi tržnimi grupacijami ter različnimi proizvodnimi viri. Združevanje trgovanja v eno grupacijo pomeni, da ta obvladuje celotni slovenski prostor in ustvarja domači monopol pri trgovanju."

Združitev poleg tega po njihovem prepričanju ne vodi k uresničevanju koalicijske zaveze, po kateri je predvideno investiranje v podaljšanje življenjske dobe jedrske elektrarne in gradnjo drugega bloka v Krškem.

Sicer pa to ni prvo nestrinjanje lokalnih predstavnikov vladajočih strank z energetsko politiko v Ljubljani. Mladi forum SD iz Šaleške doline je ta teden v pismu, ki ga je naslovil na predsednika Zares in ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, obsodil kadrovanje gospodarske ministrice Darje Radić iz stranke Zares v HSE.

Predlog za združitev v energetiki je Direktorat za energijo ministrstva za gospodarstvo poslal v vladno proceduro. Po oceni ministrstva bi združena energetika s sinergijskimi učinki prihranila, a Slovenija bi znova dobila monopolnega proizvajalca električne energije, ki ga je pred petimi leti zaradi evropske direktive razbila na dva dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.