Slovenija
11 ogledov

Energetiki so ogroženi

V torek se bo minister za visoko šolstvo Gregor Golobič sestal z dekani, ki naj Žurnal24 main
Če bo nova uredba sprejeta, lahko to ogrozi krško fakulteto.
Vpis
Povečan. Na fakulteti za energetiko v Krškem in enoti v Velenju je vpisanih 357 študentov, obseg poslovanja pa se povečuje na račun magistrskega študija ter izvajanja tretjega letnika na visokošolskem strokovnem in univerzitetnem študijskem programu. Na fakulteti so pričakovali, da bo nova uredba v celoti pokrivala stroške, ne pa da bodo ostali praktično brez sredstev.

“Če nas je državni zbor ustanovil in smo javna fakulteta, financirati pa nas morajo občine in gospodarstvo, je to malo čudno,” je za Žurnal povedal Janko Omerzu, tajnik Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru s sedežem v Krškem. Vlada je namreč pripravila predlog nove uredbe o financiranju visokošolskih zavodov, po kateri naj bi se zamrznila sredstva za tekoče delovanje visokošolskih zavodov. To lahko resno ogrozi obstoj fakultete, meni Omerzu. Uredba še ni sprejeta, fakulteta pa je na nekaj vplivnih naslovov že poslala pismo s pozivom k razumnim odločitvam.

Tepejo jih diplomanti
Fakulteta za energetiko v Krškem in Velenju doslej še ni imela diplomantov. “Ker je bil po stari uredbi to – poleg števila vpisanih študentov – eden od ključnih kriterijev za pridobitev sredstev, sta manjkajoča sredstva za delovanje fakultete prispevali Občina Krško in Mestna občina Velenje, saj sta skupaj zagotavljali 55 odstotkov sredstev za delovanje fakultete,” pojasnjuje tajnik.

Nova uredba še slabša
Nova uredba, ki še ni v vladni proceduri, predvideva, da bi visokošolski zavodi v naslednjih letih prejemali praktično isto višino temeljnih sredstev kot lani. “Fakulteta za energetiko bi potemtakem letos prejela le okrog 25 odstotkov vseh potrebnih sredstev za izvajanje rednega študija, kar v številkah pomeni 420 tisoč evrov izpada planiranih sredstev,” je ogorčen Omerzu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.