Slovenija
2 ogledov

Energetska vez med državama

Türk in Pervanov sta veliko časa namenila energetski politiki. Žurnal24 main
Na obisku v Bolgariji se mudi slovenski predsednik Danilo Türk z močno gospodarsko delegacijo. Za Slovenijo so pomembne predvsem bolgarske izkušnje pri razvoju plinovoda Južni tok.
Danilo Türk in njegov bolgarski kolega Georgij Parvanov sta v pogovorih veliko pozornosti namenila širitvi Evropske unije, predvsem pa energetski politiki povezave. Izpostavila sta pomen razvoja plinovodov, predvsem plinovoda Južni tok. Slovenijo po Türkovih besedah pri tem zelo zanimajo izkušnje Bolgarije, saj bi bile lahko koristne tudi pri slovenskih pogovorih o tem projektu. Slovenija po Türkovih besedah tudi ceni izkušnje Bolgarije z državami ob vzhodni meji Unije in v črnomorskem prostoru in bi o njih rada izvedela čim več. Po njegovem mnenju pa ima tudi EU strateško potrebo po razvoju partnerstva s temi državami.

Bolgarski novinarji ob obisku niso mogli mimo odnosov med Slovenijo in Hrvaško. Türk je v zvezi s tem dejal, da je Evropska komisija ponudila možnosti vzpostavitve mehanizma za rešitev vprašanja meje med državama. Mehanizem, ki ga je ponudila komisija, je po Türkovih besedah zanimiv, Slovenija pa je nanj dala nekaj zelo konstruktivnih amandmajev. Zdaj računamo, da bodo amandmaji predmet preučitve v komisiji in da bomo na tej podlagi proces uspešno nadaljevali, je še povedal slovenski predsednik.

Türka, ki je s soprogo Barbaro Miklič Türk v ponedeljek dopotoval na prvi uradni obisk v Bolgarijo, je Parvanov danes sprejel z vojaškimi častmi, nato pa je slovenski predsednik položil venec na spomenik neznanemu vojaku. © BOBO

 
Krepitvi gospodarskih odnosov med državama je namenjen tudi bolgarsko-slovenski poslovni forum, ki ga bodo ob današnjem obisku slovenskega predsednika pripravili v Sofiji, udeležence pa bosta oba predsednika tudi nagovorila. S Türkom je v Bolgarijo pripotovalo 56 slovenskih gospodarstvenikov, ki se bodo udeležili omenjenega foruma, Parvanov pa je v skupni izjavi za medije po srečanju s Türkom izrazil upanje, da bo ta pripomogel k povečanju investicij in blagovne menjave med državama. Po njegovem mnenju je namreč potencial za razvoj gospodarskih stikov med Slovenijo in Bolgarijo velik, ne glede na globalno finančno krizo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.