Slovenija
19 ogledov

Enim bo država vzela vse, drugim pa nič

Kopač pravi, da je izplačilo dobičkov v medresorskih usklajevanjih zahtevalo min Žurnal24 main
Dividende. Iz nekaterih energetskih podjetij si bo država izplačala ves dobiček, drugim bo denar pustila.

Država bo GEN energiji prek dividend pobrala ves lanski dobiček, ki ga uprava ni namenila za rezerve. Gre za približno 24 milijonov evrov. "Tak je bil predlog ministrstva za finance v medresorskem usklajevanju," je potrdil direktor direktorata za energetiko Janez Kopač.

"S takim predlogom nismo seznanjeni," je povedal prvi mož drugega energetskega stebra Martin Novšak.

Vladni nadzorniki drugače
Uprava in nadzorni svet GEN energije, ki ga je imenovala vlada, sta namreč predlagala, naj ves dobiček ostane podjetju. Enako so sicer predlagali tudi lani, ko si je država od 44 milijonov evrov dobička vzela 7,2 milijona evrov.

"Podobno smo pričakovali letos. Do deset milijonov evrov je še dolgoročno vzdržno," je dejal Novšak. "Dobiček je edini vir za obnove objektov in nove naložbe ter odplačilo posojil," je še dejal Novšak in dodal, da so večino dobička že vložili v gradnjo elektrarn na Spodnji Savi in da bi se v tem primeru projekt gradnje drugega bloka gotovo odmaknil, najemati pa bi morali dodatna posojila. Kopač pa je prepričan, da pri takih naložbah enoletni dobiček družbe nima odločilne teže.

Prvemu energetskemu stebru, Holdingu Slovenske elektrarne, bo država pustila ves dobiček, saj gradi 6. blok Termoelektrarne Šoštanj; lani so imeli 60 milijonov evrov dobička. Velik del lanskega dobička bo moral izplačati tudi Geoplin, elektrodistribucijskim podjetjem pa ga ne bo treba, je še pojasnil Kopač.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.