Slovenija
50 ogledov

Enkrat obvezni, zdaj spet izbirni

"Temeljno je, da se otroci naučijo komunicirati, saj se tudi maternega jezika ne Žurnal24 main
Obvezni drugi tuji jezik. Šolniki ministra Lukšiča opozarjajo, da se otroci jezikov učijo bolj spontano.

"Prizadevali si bomo, da se obveznost ohrani," je na posvetu o postopnem uvajanju obveznega drugega tujega jezika poudarila Liljana Kač z zavoda za šolstvo. Dodala je, da ne bi imela nič proti, če bi bil obvezen že v četrtem razredu osnovne 
šole (OŠ).

"Učenje jezikov je treba začeti čim prej, in ker imamo z obveznim drugim tujim jezikom dobre izkušnje, verjamem, da bo, tudi če bo izbirni, po njem veliko povpraševanja," meni Milan Bohinec, vršilec dolžnosti ravnatelja OŠ Naklo.

Tudi Nada Paj, ravnateljica OŠ Šentvid iz Ljubljane, podpira zgodnje učenje tujih jezikov, saj otroci "znanje vsrkavajo kot gobe in spontano govorijo, ne da bi se obremenjevali s slovnico". Za ukinitev obveznega drugega tujega jezika ni.

Še decembra je bila frontalna uvedba obveznega drugega tujega jezika v sedmi razred OŠ prestavljena v šolsko leto 2013/14. Zadnja sprememba zakona, ki je v javni razpravi do 3. maja, pa obvezni drugi tuji jezik ukinja in namesto tega predlaga izbirni drugi tuji jezik že v četrtem razredu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.