Slovenija
35490 ogledov

Enkratno ponudbo Janševe vlade je izkoristilo 372 ljudi

Štetje denarja, evri Profimedia
Za leto 2022 so lahko ljudje prihodke iz kapitala vključili v informativni izračun dohodnine.

Leto 2022 je bilo pri obdavčitvi posebno, saj je bila le v tem letu omogočena sintetična obdavčitev kapitalskih prihodkov, kar je s spremembo zakonodaje omogočila Janševa vlada.

Načeloma velja, da se dividende, dobiček od prodaje delnic ali vzajemnih skladov, obresti in prihodki od oddajanja v najem obdavčijo po 25-odstotni davčni stopnji in se ne vključujejo v informativni izračun dohodnine. Za leto 2022 se je lahko vsak davčni zavezanec odločil, da te prihodke raje vključi v informativni izračun, v tem primeru so se mu obdavčili po dohodninski lestvici.

"Vključitev davčnih osnov od dohodkov iz kapitala in dohodkov iz oddajanja premoženja v najem v letno davčno osnovo za odmero dohodnine za davčno leto 2022, je uveljavljalo 372 davčnih zavezancev in sicer 101 davčni zavezanec v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine za leto 2022 in 271 davčnih zavezancev v napovedi za odmero dohodnine za leto 2022," so nam povedali na finančni upravi.

Podatka, kakšna je bila njihova skupna efektivna obdavčitev, na finančni upravi nimajo, prav tako ne podatka, kakšna bi bila njihova obdavčitev, če se ne bi odločili za sintetično obdavčitev. Dodali so še, da za te zavezance še niso zaključeni vsi odmerni postopki (tako dohodkov iz kapitala in dohodkov iz oddajanja premoženja v najem, kot tudi ne letne odmere dohodnine).

Davčna nebesa za normirance

Kot smo poročali, so bila to davčna nebesa za normirance, saj bi ti lahko za kapitalske dohodke v primeru odločitve za sintetično obdavčitev izkoristili 4500 evrov splošne davčne olajšave (za toliko prihodkov ne bi plačali nič davka) in nato še nižjo 16-odstotno obdavčitev v prvem dohodninskem razredu. V primeru veliko kapitalskih prihodkov je bilo mogoče prihraniti skoraj dva tisoč evrov davka.

Odločitev za sintetično obdavčitev se je lahko splačala tudi zaposlenim z nižjimi plačami in upokojencem.

Za leto 2023 sintetična obdavčitev kapitalskih prihodkov ni več možna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 16:07 26.november 2023.

    Spet klobasate, kakšni reveži, največ so iz tega potegnili najbogatejši...sintetična obdavčitve koristijo najbolj tistim z visokimi kapitalskimi prihodki. To je zato, ker se kapitalski prihodki obdavčijo po 25-odstotni davčni stopnji, medtem ko se dohodki iz zaposlitve in drugih virov obdavčijo ...prikaži večjo po progresivni davčni lestvici. To pomeni, da lahko davčni zavezanec z visokimi dohodki in visokimi kapitalskimi prihodki s sintetično obdavčitvijo zmanjša svojo skupno davčno obveznost.

  • Ivo 13:40 26.november 2023.

    Kakšne traparije... Prišparaš 2000 evrov, pa si že v nebesih??? Kaj pa tisti, ki utajijo nekaj milijonov samo zato, ker so pri koritu??