Slovenija
6976 ogledov

Eno leto napačnega zdravljenja je bilo zanj usodno

antibiotiki Shutterstock
Okrožno sodišče v Novi Gorici je družini pokojnega Steva Petrovića, ki je umrl zaradi pljučnega raka, po tem ko ga je pulmolog v šempetrski bolnišnici leto dni zdravil z antibiotiki, prisodilo 50.000 evrov odškodnine.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je ocenilo, da je bila storjena neopravičljiva strokovna napaka, poročajo Primorske novice in TV Slovenija. Svojci pokojnika so od Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici zahtevali dobrih 354.000 evrov odškodnine, sodišče pa jim jih je prisodilo 50.000. Iz sodbe izhaja, da je bilo zdravljenje Petrovića malomarno, nestrokovno in v nasprotju s pravili medicinske stroke ter tako protipravno, poročajo spletne Primorske novice.

Novogoriško okrožno sodišče je v civilnem postopku ugodilo temelju pravde v celoti in v sodbi med drugim zapisalo, da je na podlagi izvedenega dokaznega postopka zahtevku tožnikov za odškodnino ugodilo po temelju, ne pa v celoti v višini.

Sorodniki: Za nas to pomeni moralno zadoščenje

"Oškodovanci smo po petih letih prejeli sodbo, iz katere jasno izhaja, da je bilo zdravljenje pokojnega očeta v šempetrski bolnišnici v nasprotju s pravili medicinske stroke, površno in malomarno. To za nas pomeni predvsem moralno zadoščenje, sicer pa smo to že od začetka trdili in tudi uspešno dokazali. Ves čas smo tudi opozarjali, da je nedopustno, da je na oddelku za pulmologijo delal en sam pulmolog in v letu dni zdravljenja ni bil opravljen niti en konzilij, ki bi obravnaval zdravljenje pokojnega očeta," Primorske novice povzemajo izjavo hčerke pokojnega Polone Petrović.

V teku tudi kazenski postopek

Na novogoriškem okrožnem sodišču sicer poteka tudi kazenski postopek zoper Petrovićevega pulmologa Damjana Birtiča, ki mu tožilstvo očita malomarno zdravljenje bolnika med junijem 2012 in majem 2013, saj ga je zdravil zaradi vnetne bolezni pljuč in spregledal rakavo obolenje, ki je bilo konec leta 2013 za bolnika usodno.

Zdravnik očitke zavrača. Birtič in bolnišnica sta trdila, da je šlo pri bolniku za neugoden splet nesrečnih okoliščin in dejstev ter da so ravnali v skladu z medicinsko doktrino. Doslej se je zvrstilo več prič, konec oktobra je med drugim pričala tudi Zlata Remškar, ki je za šempetrsko bolnišnico pripravila strokovno mnenje in je ocenila, da je pri zdravljenju prišlo do zdravniške napake. "Med zdravljenjem lahko pride do napake, kar pa nikakor ni kriminalno dejanje," je ob začetku v pojasnilo svojega strokovnega mnenja povedala Remškarjeva. Izrazila je prepričanje, da je pri zdravljenju Petrovića prišlo do sistemske napake.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • jakec1575 09:44 28.november 2018.

    Meta raziskave dokazujejo da zdravniki v povprecju zadanejo zgolj 50% diagnoz, kar je grozljivo. Še dobro, da večino bolezni telo pozdravi samo.

  • Skipi 09:30 28.november 2018.

    Danes lahko vidimo koliko je za državo vredno človeško življenje.....50000€. To je toliko kot nek normalni inženir prinese prihodka podjetju v pol leta. V mojem poslu kjer tudi računamo s tveganji izgube človeškega življenja je ta vrednost 1.000.000€ kar je ...prikaži več kar standard v EU. Zanimivo kako malo naš sistem ceni ljudi.