Slovenija
22175 ogledov

Eno naših najbolj priljubljenih smučišč obiskali kriminalisti, to je razlog

Kanin smučišče David Jug Smučišče Kanin.
Generalna policijska preiskava je na podlagi naznanila suma storitve kaznivega dejanja sprožila predkazenski postopek v zvezi z obratovanjem kaninskih žičniških naprav. Direktorice Sončnega Kanina preiskava ne skrbi.

Kabinska žičnica na Kanin je imela ves čas veljavno obratovalno dovoljenje, ki velja do konca leta, in v zadnjih dveh letih ni bilo primerov, ko bi jo po protokolih morali ustaviti, je v odzivu na novico o predkazenskem postopku v zvezi z obratovanjem naprave za STA dejala direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič. Preiskava je ne skrbi.

Generalna policijska preiskava je po poročanju Dnevnika na podlagi naznanila suma storitve kaznivega dejanja sprožila predkazenski postopek v zvezi z obratovanjem kaninskih žičniških naprav. Postopek vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Neuradno naj bi preverjali, ali so na Kaninu z neustrezno vzdrževanimi žičnicami ogrožali varnost.

Direktorica upravljavca naprave, družbe Sončni Kanin, je v odzivu spomnila, da je imela žičnica vse do 29. septembra, ko je inšpektor z Inšpektorata RS za infrastrukturo začasno prepovedal njeno obratovanje, veljavno obratovalno dovoljenje, in ga ima še vedno do konca leta.

"V času obratovanja, zadnji dve leti, na žičnici nismo zaznali nobenih takšnih posebnosti, da bi po protokolu morali žičnico ustaviti. Vsi potniki so bili varno prepeljani," je dejala.

Kaj bodo kriminalisti NPU preiskovali, tako ne ve, zatrdila pa je, da je preiskava ne skrbi in da kriminalisti lahko pridejo ter si vse pogledajo, na voljo pa bodo dobili vso dokumentacijo.

Sporne baterije?

Glede baterij, za katere je Zavod za gradbeništvo med zadnjim pregledom žičnice predpisal menjavo njihovih delov, je povedala, da so bile leta 2016 zamenjane v kompletu, po tehničnih standardih pa se te baterije po njenih besedah odpira po 15 letih. Obraba, ki jo je ugotovil omenjeni zavod, po mnenju njenih sodelavcev s potrebno tehnično izobrazbo in pooblastili ne vpliva na varnost.

Dele bo treba na podlagi omenjenih zahtev zamenjati, če se bo Občina Bovec za tak poseg odločila, nima pa to neposrednega vpliva na varnost potnikov. "Tisto minuto, ko bi zaznali, da je karkoli z žičnico narobe, bi jo nedvomno ustavili," je zagotovila.

Francoski proizvajalec Poma v dokumentih po besedah Božič Badalič res priporoča, da naj obratovanje žičnice ne bi trajalo dlje kot do 2022, nikjer pa ne piše, da bi jo bilo takrat treba zaustaviti. "Žičnica nima življenjske dobe, lahko se nadgrajuje, popravlja," je dejala in opozorila, da je v Sloveniji in tudi ponekod v tujini kar nekaj žičnic, starejših od 50 let, pa vse obratujejo normalno.

"Zgodba je drugje," je nakazala. Glede nadaljnjega delovanja smučišča Kanin in nadgradnje oziroma zamenjave žičniških naprav namreč obstaja velika negotovost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • 4krogci 17:52 27.oktober 2023.

    najbolj priljubljenih? resno? za v povprecju 50-100 smucarjev na dan.....a da bi rentabilno posloval z pozitivno ničlo rabijo vsaj 1500 smucarjev na dan!!!