Slovenija
92 ogledov

"Eno najtežjih reševanj doslej"

Južna stena Skute
1/4
URZSR-SPIN
Huje poškodovano alpinistko so iz južne stene Skute reševali kamniški gorski reševalci. "Gotovo je bilo to eno najtežjih reševanj," pravi predsednik DGRS Kamnik Franc Miš.

Včeraj popoldne se je v južni steni Skute poškodovala alpinistka. Gorski reševalci iz Kamnika so bili o tem obveščeni okoli 17. ure in takoj je stekla reševalna akcija.

"To je bilo eno najtežjih reševanj doslej," je za zurnal24.si dejal predsednik društva Gorske reševalne službe Kamnik Franc Miš.

Kot pojasnjuje, je bilo reševanje toliko težavnejše, ker je šlo za nočno intervencijo. Zaradi pozne ure nesreče helikoptersko reševanje ni prišlo v poštev. Zato so se reševanja lotili na klasičen način. Šest reševalcev se je povzpelo na 2.100 metrov nadmorske višine, da bi dosegli poškodovanko, pa so morali splezati še približno 150 metrov v steno: plezanje na tem delu je pete težavnostne stopnje. Tam so poškodovanko, ki ima huje poškodovano nogo, začasno oskrbeli in z njo čez noč ostali v steni. Zjutraj so se jim pridružili še štirje, v nočni intervenciji pa je sicer sodelovalo 22 reševalcev.

Uspešno rešili s helikopterjem

"Zjutraj smo imeli vse pripravljeno za klasično reševanje," nadaljevanje akcije pojasnjuje Miš. Težavo je predstavljala megla na Brniku, zaradi česar niso vedeli, ali bo helikopter lahko vzletel.

Na koncu je helikopter lahko poletel in alpinistko so iz stene uspešno rešili kmalu po 10. uri ter jo odpeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Komentarjev 2
  • Andrej Ropret 14:27 25.oktober 2012.

    ...kaj bi šele bilo, če bi se zaplezala v južni steni jogurta...to bi šele bila težava!!

  • Žurnalček 11:07 25.oktober 2012.

    Pohodnik, gornik, planinec , alpinist , plezalec . Če se zaplezaš v 150m steni nisi planinec, ampak ALPINIST !!!