Slovenija
23 ogledov

Eno od osmih smrti povzroči alkohol

alkohol Shutterstock
Zasvojenost z alkoholom prednjači pred ostalimi oblikami zasvojenosti. Je ena od osmih razlogov za smrt v populaciji od 15 do 64 let, kažejo rezultati raziskave Slovenski utrip, sodelujoče v evropskem projektu ALICE RAP.

Alkohol ne samo ubija, temveč prinaša tudi ogromne stroške, potrjujejo rezultati evropskega projekta ALICE RAP, v katerem so sodelovali tudi pri Slovenskem utripu. Izdatki zaradi alkohola znašajo okoli 300 evrov na prebivalca letno, vzroki pa so zmanjšana produktivnost, stroški v zdravstvenem sistemu in sistemu socialnega skrbstva ter stroški policije in pravosodja.

Stroški v zdravstvu, pravosodju ...

Že tako zmanjšana javna sredstva smo primorani zapravljati za kritje stroškov, ki nastanejo zaradi zdravljenja zasvojenosti z alkoholom ter okoli 250 različnih bolezni, ki jih povzroča alkohol (npr. rak in bolezen jeter). Primorani so kriti tudi stroške policije in pravosodja, ki nastanejo zaradi nasilja pod vplivom alkohola ter nesreč, ter stroške na področju socialnega varstva, ki nastanejo zaradi pomoči ljudem, ki jim je alkohol uničil življenje ter se želijo vnovič postaviti na noge in zaživeti normalno življenje.

Evropska družba je finančno oškodovana tudi zaradi slabe delovne uspešnosti posameznikov, ki imajo težave z alkoholom, da ne omenjamo vseh tistih, ki so zaradi teh posameznikov drugače oškodovani.

Zvišanje cene in omejevanje dostopnosti

V smeri reševanja tega problema je mreža več kot 150 znanstvenikov, raziskovalcev in drugih strokovnjakov s področja zasvojenosti izdala dokument, ki poziva politike, naj dajo prednost zdravju pred interesi alkoholne industrije.

Najučinkovitejši ter najbolj primerni in ciljno usmerjeni politični pristopi so tisti, ki spodbujajo k pitju manjših količin alkohola: zvišanje cene in omejevanje razpoložljivosti alkohola ter prepoved oglaševanja. Minimalna cena za enoto alkohola, ki ga predlaga britanska vlada, je podprta z raziskavami, ki kažejo, da ta ukrep prinaša drastično zmanjšanje porabe alkohola med tistimi, ki povzročajo škodo svojemu zdravju.

Komentarjev 2
  • privat 14:07 18.maj 2012.

    naši politiki dobijo popust pri nabavi alkohola...tukaj se gre samo da bi oni nam vzeli še malo,kljub temu da so nam vzeli vse!! Tukaj se tudi gre zakaj bi se sploh sužnji lahko relaksirali...kaj to ni samo bogovska pravica pravijo,sužnji pa naj delajo.

  • Lavdan 19:52 17.maj 2012.

    Ni boljšega kot se ga nalit in spustit možgane na pašo, da se človek vsaj za nekaj časa reši vsakdanjih tegob. Saj zato ga menda kuhajo, pa še država ima trošarino od tega.Še pokojni doktor Rugelj je rekel, da ...prikaži več je boljši kot apaurin.