Slovenija
5 ogledov

Enosmerna misija na Mars

Mars (Foto: iStock) Žurnal24 main
Profesor washingtonske univerze Dirk Schulze-Makuch predlaga enosmerno misijo na Mars. Prostovoljcev naj bi bilo dovolj.

Po besedah Schulze-Makucha in fizika Paula Daviesa naj bi največje stroške človeške odprave na Mars predstavljal povratek astronavtov na Zemljo. Njun predlog je enosmerna misija na Mars, ki bi občutno zmanjšala stroške misije in pomenila začetek dolgoročnega naseljevanja ljudi na planetu.

Mars je po njunih besedah daleč najprimernejši za trajno kolonizacijo in razvoj. V mnogih pogledih je podoben Zemlji. Na površju je zmerna gravitacija, atmosfera, obilje vode in ogljikovega dioksida ter paleta pomembnih mineralov

"Predstavljamo si, da bo raziskovanje Marsa potekalo dolgo časa z vidika potovanj,“ pravi Schulze-Makuch. "En pristop bi bil ta, da bi najprej poslali štiri astronavte. Dva na vsakem plovilu, ki bi bilo opremljeno za pristajanje in imelo dovolj zalog za postavitev oporišča na Marsu. Enosmerna človeška misija na Mars bi bila prvi korak do uvedbe stalne človeške prisotnosti na planetu.“

Schulze-Makuch in Davies poudarjata, da njun predlog ne pomeni, da bi astronavte v imenu znanosti preprosto zapustili na Marsu. Predlagata serijo misij, ki bi pripomogle k dologoročni kolonizaciji. "Res bi bilo malo drugače, če to primerjamo s prvimi belimi priseljenci na severnoameriškem kontinentu, ki so zapustili Evropo, vedoč, da se najverjetneje ne bodo vrnili,“ pravi Davies.

Astronavti bi najverjetneje sprva živeli v jamah, ki jih je oblikovala lava. Redno bi jim dovažali osnovne potrebščine z Zemlje. Od njih bi pričakovali, da uporabljajo vodo, minerale in druge hranilne snovi, ki bi jih našli na Marsu. Postopoma bi tako postali samozadostni.

Prostovoljci naj ne bi bili težava. Raziskave, ki so jih opravili med študenti in obiskovalci njunih konferenc, kažejo na veliko zanimanje ljudi. Med prostovoljci bi z veseljem bil tudi Schulze-Makuch, a šele, ko njegovi otroci odrastejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.