Slovenija
17214 ogledov

Enotarifna ali dvotarifna elektrika: kaj se bolj splača

Elektrika profimedia
Na kaj vse je treba biti pozoren?

"Na leto s tem, da imamo dvotarifno merjenje, privarčujemo vsega 30 evrov, pa pazimo, kdaj peremo, toplotna črpalka za toplo vodo pa je prižgana le v v času nižje tarife. Razmišljam, da šel na enotarifni obračun elektrike," nam je dejal znanec.

A pozor, menjava iz dvotarifnega merjenja v enotarifno se res splača le redkim, poleg cene elektrike pa je treba upoštevati še omrežnino, ki je za vsako tarifo drugačna, ter stroške prehoda.

Sprememba načina merjenja za imetnike daljinskih števcev stane 11,85 evra, če pa je potreben obisk monterja, je cena 33,54 evra, so nam pojasnili na Sodu.

Ena tarifa ugodnejša le za redke

"Za približno odstotek odjemalcev električne energije, ki imajo trenutno dvotarifno merjenje, bi bilo bolj smiselno oziroma ugodnejše enotarifno obračunavanje," ocenjujejo na Gen-I, na Elektro energiji pa ocenjujejo, da je takih približno pet odstotkov.

Dvotarifno merjenje se splača, če je poraba v manjši tarifi približno 30 odsotkov, ocenjujejo dobavitelji elektrike, pri ECE računajo, da je dvotarifno merjenje ugodnejše že, če je v manjši tarifi poraba večja od 20 odstotkov, pri Petrolu pa pravijo, da mora imeti stranka vsaj 40 odstotkov porabe v nižji tarifi. 

Pozor, različna je tudi omrežnina

Vrnimo se k znancu iz uvoda. Ko je ugotovil, da je letna razlika le 30 evrov, je primerjal le ceno elektrike, ne pa tudi omrežnine, ki je različna za višjo, manjšo ali enotno tarifo. Ko smo pregledali njegove račune za celo leto, smo ugotovili, da je prihranek v primerjavi z eno tarifo skoraj 50 evrov na leto.


Čeprav zdaj veliko pozornosti namenijo temu, kdaj vklapljajo velike porabnike, imajo še veliko rezerve in bo dvotarifno merjenje bolj ugodno tudi v primeru, če ne bodo nič pazili. Pri cenah, ki smo jih vzeli za izračun (podrobna pojasnila spodaj), je dvotarifno merjenje bolj ugodno celo, če imate v manjši tarifi le 35 odstotkov porabe. To pa je malo verjetno. Manjša tarifa namreč velja ob sobotah in nedeljah (to sta dva dneva od sedmih, torej 29 odstotkov vseh dni), ko so najbrž več doma in imajo tudi večjo porabo elektrike. Manjša tarifa velja še ob dela prostih dneh in med delovniki med deseto zvečer in šesto zjutraj.

Pregledali smo še račune treh sodelavcev, ki imajo dvotarifni obračun elektrike, pri vseh se to splača, letni prihranek v primerjavi z enotarifnim merjenjem pa znaša od 35 do več kot 70 evrov. Tabele njihove porabe objavljamo na koncu članka. 

Kako smo računali

Izhodišče za izračun so cene, ki jih je v akciji Zamenjaj in prihrani ponudil Gen-I, to so za VT 0,04628, MT 0,02847 in ET 0,03987 evra za kilovatno uro brez DDV. Prištete so še omrežnine ter DDV.

Elektrika Slovenija Tako poceni elektriko in plin je iztržila zveza potrošnikov

Kdaj se splača dvotarifno merjenje, je odvisno od porabe ter od razmerja med cenami za višjo, manjšo in enotno tarifo, na katere vplivajo tudi različne trošarine za različne tarife.

Ob tem velja poudariti, da je v tabeli navedeni strošek le strošek za omrežnino in elektriko brez priključne moči in prispevkov, upoštevan pa je DDV. Pri 50 evrih "porabe" iz tabele je končni račun kakšnih 20 evrov višji.

Visoki stroški, če bi želeli na dve tarifi

Koliko gospodinjstev ima enotarifni obračun elektrike in se jim to ne splača, je težko oceniti, saj ni podatka o njihovi porabi v času višje in manjše tarife, ampak le o skupni porabi. Poleg tega je za njih strošek prehoda bistveno višji.

Po podatkih za leto 2016 je bilo v Sloveniji 835.505 gospodinjskih odjemalcev, od teh je bil enotarifni obračun izveden za 260.407 odjemalcev, kar predstavlja 31,2 odstotka vseh gospodinjskih odjemalcev. Ostalih 578.098 odjemalcev je imelo dvotarifni obračun.

Ob redni zamenjavi se namreč števec zamenja z enakim števcem, kot ga odjemalec že ima, torej enotarifnega z enotarifnim, dvotarifnega pa z dvotarifnim, tako da bi morali, če bi želeli dvotarifno merjenje, kupiti nov števec. Cena za dvotarifni števec znaša približno 135 evrov za enofaznega in približno 235 evrov za trofaznega, ceni, ki vključuje DDV, ob menjavi pa je treba prišteti še montersko uro, ki je slabih 25 evrov, so nam pojasnili na Sodu.

"Iz izkušenj lahko potrdimo, da so kupci dobro seznanjeni z načinom obračuna, ki je za njih najbolj primeren," pravijo na Ece.

Spodaj objavljamo še tri konkretne primere, koliko gospodinjstva privarčujejo z dvotarifnim obračunom. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Džoser
    Džoser 14:44 23.avgust 2017.

    Izračunajte koliko nam pobere Sod in država z nerealnimi trošarinami davkom,ki so lahko bi rekel nezakoniti, ker nam jih obračunajo dvakrat oziroma davek na davek.