Slovenija
24 ogledov

Enotna e-prijava za vse zlorabe

Žurnal24 main
Z današnjim dnem je vzpostavljena skupna vstopna točka za paket anonimnih e-prijav. S klikom na enotno vstopno točko se odpre spletna stran, kjer uporabniki izberejo "svoje" področje prijave.

"Policija se v zadnjem času poskuša čim bolj odpirati za javnost in v sklopu tega smo že v lanskem letu začeli z anonimnimi e-prijavami. Najprej pri korupcijskih kaznivih dejanjih, kar se je izkazalo za zelo uspešno, saj smo prejeli več kot 500 e-prijav, od katerih je kar tretjina primernih za nadaljnjo obravnavo," je pojasnila ministrica Kresalova.

Že od poletja teče elektronska anonimna prijava nasilja v družini. V tem kratkem času so po besedah Kresalove imeli že več kot 50 prijav, od tega jih je več kot polovica v nadaljnji policijski obravnavi.

Prijave na enem mestu
Koordinator projekta e-prijava Staš Svetek z direktorata za policijo je poudaril, da je v primerjavi z dosedanjimi rešitvami s področja korupcije in nasilja v družini novost to, da so prijave na vseh teh področjih zbrali na enem mestu. S klikom na enotno vstopno točko se odpre spletna stran, kjer uporabniki spleta enostavno izberejo "svoje" področje prijave. Pristojne službe ministrstva in policije vsako prispelo prijavo preučijo in po potrebi ustrezno ukrepajo. Prijaviteljem zagotavljajo popolno anonimnost.

Trgovina z ljudmi hromi tudi Slovenijo
"Slovenija je bila predvsem tranzitna država, a se tudi to spreminja in postaja tudi ciljna država, pa tudi že izvorna država trgovine z ljudmi," je ministrica poudarila v zvezi s problemom trgovine z ljudmi. Dodala je, da gre najpogosteje za trgovino z ženskami in otroki, predvsem z namenom spolne zlorabe in spolnega izkoriščanja. Samo letos je policija obravnavala šest primerov trgovine z ljudmi.

Kresalova je omenila tudi vprašanje pogrešanih in iskanih oseb. Policija je letos obravnavala kar 211 prijav pogrešanih odraslih oseb in 58 prijav pogrešanih mladoletnikov. Razpisanih pa je bilo 2602 tiralic.

Glede nepravilnosti pri delovanju avtošol so dosedanje izkušnje pokazale, da je bila skoraj polovica inšpekcijskih postopkov, začetih v zadnjih dveh letih, utemeljenih. Končali so se s 16 začasnimi prepovedmi opravljanja dela v avtošoli, v 15 primerih pa je bil podan predlog za izbris iz registra, je dejala.

Inšpektorat je pri nadzoru tehničnih pregledov zaradi neizpolnjevanja pogojev uvedel 20 prekrškovnih postopkov in v zadnjih dveh letih kršilcem izrekel deset opominov in deset glob za storjene prekrške.

Posebno pozornost ministrstvo namenja tudi zasebnemu varovanju, zato je v pripravi predelan zakon o zasebnem varovanju, ki po besedah ministrice na novo in celovito ureja to področje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.