Slovenija
29 ogledov

Enotna pogodba že pokopana?

Gradbinec Shutterstock
Tretje srečanje socialnih partnerjev na temo predlagane reforme delovnopravne zakonodaje. Ideja o enotni pogodbi o zaposlitvi za nedoločen čas naj bi že padla v vodo.

Obeta se eno zaposlitveno obdobje z dodatnim mehčanjem postopkov odpuščanja. Torkova pogajanja naj bi se začela na podlagi spremenjenega predloga zakonodaje, ko naj bi predlog obravnavali po členih.

Kljub nezgovornim socialnim partnerjem  je v javnost pricurljala novica, da je minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak delodajalski in delojemalski strani predlagal, da se iz doslej predlaganega koncepta o enotni pogodbi o zaposlitvi v predlogu zakona o delovnih razmerjih izloči prvo in tretje obdobje.

To pomeni, da bi ostalo samo drugo obdobje, po trenutnem predlogu reforme poimenovano prilagoditveno, ki med drugim ohranja razloge za redno ali izredno odpuščanje, kot jih poznamo sedaj, torej poslovni in krivdni razlog ter razlog nesposobnosti in nastale invalidnosti, ter poenostavlja nekatere postopke odpuščanja.Neuradne izjave namigujejo, da je ideja o konceptu enotne pogodbe opuščena in da se bodo pogajanja pravzaprav začela na novo.

Nezadovoljstvo

Nezadovoljstvo z idejo enotne pogodbe sta že ob začetku pogajanj o reformi trga dela izkazali tako delojemalska kot delodajalska stran. Delodajalci so predlogu očitali premalo prožnosti pri zaposlovanju in odpuščanju, sindikati pa premalo varnosti.

Sicer pa naj bi se socialni partnerji danes med drugim osredotočili na vprašanje postopkov odpuščanja, ki naj bi postali manj zapleteni.

Občutki sindikatov so bili medtem danes mešani. Olajšanje postopkov odpuščanja bi lahko po njihovem mnenju pomenilo, da se delodajalec ne bo več ukvarjal z zagovori, da ne bo toliko možnost za njihov dogovor z zaposlenim, kot jih je sedaj, in da bo vse skupaj prepuščeno sodiščem. To bi bilo lahko nevarno za obe strani, so nakazali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.