Slovenija
191 ogledov

Enotna položnica je tu

Univerzalni plačilni nalog (Foto: ZBS) Žurnal24 main
S 1. novembrom banke postopno začenjajo uvajati nov obrazec plačilnega prometa UPN, ki bo v uporabi tudi pri elektronskem plačevanju.

Več o novem plačilnem nalogu lahko preberete TUKAJ.

Obstoječe obrazce plačilnega prometa, posebno plačilno položnico (PP02), bančni nalog (BN02) in regulirano čezmejno plačilo (RP01), bo nadomestil univerzalni plačilni nalog (UPN). UPN se bo uporabljal za negotovinska in gotovinska plačila, pologe na transakcijske račune in dvige gotovine z računov.

Z uvedbo novega naloga bodo začele veljati tudi nekatere novosti. Uvaja se enotna evropska referenca, namesto vrste posla pa se uvaja koda namena, ki opredeljuje namen plačila. Pomembna novost je tudi to, da bodo vplačana in izvršena plačila še isti dan odobrena na računu prejemnika.

Obrazec bo na voljo v papirni obliki v papirnicah, knjigarnah in na bančnih okencih ter v elektronski obliki v spletnih bankah posameznih bank.

 Več o novem plačilnem nalogu lahko preberete tudi na www.sepa.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.