Slovenija
23 ogledov

Enotne počitnice slabe za gospodarstvo

(Foto: Renata Škrjanc) Žurnal24 main
Na zahtevo poslanske skupine SDS je zaradi enotnih zimskih šolskih počitnic potekala nujna seja odbora za gospodarstvo. Sklep SDS, da se odpravijo enotne počitnice, ni dobil podpore.

V poslanski skupini SDS so že junija 2010, ko so na ministrstvu za šolstvo spremenili pravilnik o šolskem koledarju, ki po novem določa enotne zimske počitnice, opozorili, da bo zaradi združitve počitnic slovensko turistično gospodarstvo utrpelo veliko gospodarsko škodo.

"V zadnjem času pa prihajajo v javnost že bolj konkretni podatki o gospodarski škodi, ki bo nastala, saj je večina rezervacij že narejenih. V Kranjski Gori ocenjujejo, da bodo ob dva milijona evrov, na Rogli naj bi bil izpad prihodkov v višini 400 tisoč evrov," opozarjajo v SDS.

Nesprejemljivo je, da država sprejema takšne odločitve, ki prinašajo dvojno škodo. Po eni strani prinašajo stroške za promocijo turističnih destinacij in pritegnitev gostov, po drugi strani pa se z nepremišljenimi ukrepi skrajšuje sezono počitniškega trženja za polovico, pri čemer bo izpad v celoti bremenil slovensko turistično gospodarstvo.
SDS

Združene zimske počitnice bodo po mnenju SDS očitno najbolj koristile tujim smučiščem in tujim turističnim gospodarstvom. "Skupna ocena škode, ki bo posledica združitve obeh terminov zimskih počitnic, je za slovensko turistično gospodarstvo, ocenjena na približno 15 milijonov evrov. Temu velja prišteti tudi dolgoročno izgubo domačih gostov zaradi počitnikovanja v tujini. Ob tem velja opozoriti še na poslabšano varnost na smučiščih in prometnicah v tednu počitnic zaradi bistveno večje gneče," še sporočajo iz SDS.

V dveh terminih po en teden
V poslanski skupini SDS so zato predlagali sklic nujne seje odbora za gospodarstvo, kjer bi sprejeli sklep oziroma predlagali vladi, da nemudoma odpravi enotne zimske počitnice in uvede dosedanji režim počitnic v dveh terminih po en teden.

Ločitev, če bo treba
Šolski minister Lukšič je prepričan, da škode zaradi enotnih zimskih počitnic v gospodarstvu ne bo. Zagotovil je, da bo ministrstvo počitnice znova ločilo v dva tedna, če se bo ugotovilo, da je imela sprememba šolskega koledarja negativne učinke.

Dejal je, da posebna delovna skupina za evalvacijo učinkov združitve zimskih počitnic nadaljuje z delom, in napovedal, da bo zaprosil tudi Gospodarsko zbornico Slovenije, da opravi oceno učinkov zimskih počitnic na celotno gospodarstvo.

"Otežile bodo poslovanje"
Podpredsednik Združenja slovenskih žičničarjev Aleš Uršič pa je mnenja, da bodo enotne počitnice otežile njihovo poslovanje, ker bodo številni Slovenci odšli smučat v tujino in bodo tam puščali svoj denar.

Po njegovih besedah letos žičničarji na račun enotnih zimskih počitnic pričakujejo izpad prihodkov v višini 9,5 milijona evrov. Prepričan je, da je to zadosten argument za spremembo pravilnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.