Slovenija
42 ogledov

Enotni niti pri telesnem kaznovanju otrok

Koalicijski in opozicijski poslanci si niso bili enotni niti pri členu družinske Žurnal24 main
Parlamentarni odbor za delo se je uspel prebiti do 56. člena družinskega zakonika. Največ časa so poslanci namenili členu, ki prepoveduje telesno kaznovanje otrok.

Medtem ko je koalicija pri določbi o prepovedi telesnega kaznovanja otrok zelo odločna, pa je opozicija pri odgovoru na vprašanje, ali otroku starš ne sme "naviti ušes", previdnejša.

Direktorica direktorata za družino Ana Vodičar je pojasnila, da besedilo sedmega člena izhaja iz mednarodne konvencije o otrokovih pravicah. Govori o načelu, da se otrok telesno ne kaznuje, kar pa ne velja le za starše.

Poslanci bodo sejo nadaljevali 31. marca.

Po mnenju Franceta Cukjatija (SDS) je protiustavno določati staršem, kakšne vzgojne ukrepe naj uporabljajo. Prav tako je po njegovem premalo določeno glede prepovedi izkoriščanja in zlorabljanja otroka.

Koalicijski poslanci pa so bili mnenja, da s prepovedjo telesnega kaznovanja otrok uveljavljamo nove moralne norme. Breda Pečan iz SD je menila, da starši otroka telesno kaznujejo zato, ker jim prekipi.

Psihoanalitik Roman Vodeb je izrazil prepričanje, da država ne more govoriti, kaj je dobro za otroka, saj ta ni "državni". Država pa mora po njegovem omogočiti, da otrok razvije moralno razsodnost. Po njegovem so istospolne skupnosti problematične zato, ker moralne razsodnosti otrok ne more razviti v odsotnosti očeta.

So otroci iz gejevskih družin plastični?
Nenazadnje pa je odbor načel razpravo o 56. členu, ki določa, da zakonca svobodno odločata o rojstvu otrok. Do skupnih otrok imata enake pravice in obveznosti.

Do navzkrižja so si prišli zaradi istospolnih partnerskih skupnosti. SDS je namreč predlagala, da bi zapisali "svobodno odločanje o rojstvu svojih otrok", tako kot določa ustava. To določilo pa se ne bi uporabljajo za partnersko skupnost, ker bi po njihovem to lahko privedlo do nadomestnega materinstva, ki je sicer v Sloveniji prepovedano. Odbor je njihovo dopolnilo zavrnil.

Po ocenah vodje Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleša Primca je ta člen v nasprotju z realnostjo in razgalja namene vlade z zakonikom. Istospolna partnerja "ne moreta svobodno odločati o rojstvu otrok, ker otroka ne moreta spočeti".

Vodja civilne iniciative Za vse družine! Mitja Blažič pa nasprotno ocenjuje, da zakon ureja realno stanje, saj imamo v Sloveniji vsaj sto otrok, ki živijo v istospolnih družinah. Po njegovih besedah so "prišli na svet po naravni poti in niso plastični".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.