Slovenija
14 ogledov

Enotnost za samostojnost

Nekdanji premier Janez Janša vztraja, da je tudi sam finski preiskovalec Kaj Eri Žurnal24 main
Če ne bi bili enotni, takrat ko je bilo to potrebno, tudi samostojni danes ne bi bili, je na slovesnosti pred dnevom samostojnosti in enotnosti poudaril premier Janez Janša.
 
 

Zadnji podatki govorijo že o 571 množičnih grobiščih. Vendar to nikogar ne gane, odrinemo v podzavest in pride ven na drugem koncu. Kako velika mora biti poškodba moralnega okolja, da se ne zdrznemo, ko ljudje, ki se imajo za ugledne, pokopavanju mrtvih rečejo premetavanje ali preštevanje kosti.

Janez Janša

 
Pred dnevom samostojnosti in enotnosti, 26. decembrom, je v ljubljanskem Cankarjevem domu potekala osrednja državna proslava, na kateri je bil slavnostni govornik premier Janez Janša.

"Danes Slovenija praznuje dan samostojnosti in enotnosti, pravzaprav bi morali reči enotnosti in samostojnosti, kajti če ne bi bili enotni, takrat ko je bilo potrebno, tudi samostojni danes ne bi bili," je dejal.

Vlada bo pomagala revnim
Predsednik vlade je med slovesnostjo sicer napovedal, da bo vlada v prihodnjih mesecih pripravila ukrepe, s katerim bo skušala 200.000 slovenskim državljanom, ki živijo na pragu in pod pragom revščine, zavarovati socialni položaj. Vprašal se je tudi, zakaj nikogar ne ganejo množična grobišča, ki jih odkrivajo v zadnjem obdobju. 

Premier se je v svojem govoru vprašal, zakaj kljub vsem uspehom in priznanjem srečujemo ponekod zamorjenost in celo neko nelagodje zaradi uspehov. "Ni vedno iskrenega veselja, je celo nekakšna nevoščljivost," je dodal.

Nismo sposobni dostojno pokopati mrtve
" Naslednje leto bo minilo 18 let od spravne slovesnosti, ki je bila poleti leta 1990. Kljub temu se zdi, kot da smo še vedno sprti," je menil premier. Po njegovih besedah se gre vprašati, kakšen narod smo, da nismo sposobni niti dostojno pokopati svojih mrtvih. "Vsak dan preberemo nove številke o tem, koliko množičnih grobišč je vpisanih na slovenskih zemljevid, zadnji podatki govorijo že o 571 grobišč," je opomnil.

Janša je v govoru poudaril, da smo Slovenci do tu, kjer smo danes, prišli z lastnimi napori in ne po volji drugih. Po njegovih besedah je Slovenija kot celota lahko ponosna na svoj gospodarski in socialni razvoj. " Letos smo ustvarili daleč največ v enem letu, kar Slovenija obstaja," je poudaril, a dodal, da ta razvoj povzroča tudi negativne posledice.

Za najbolj vztrajne plakete
Državni praznik pa je s slavnostno sejo že zaznamoval državni zbor, ki je hkrati počastil tudi svojo 15-letnico. Slavnostni govornik je bil predsednik državnega zbora France Cukjati, ki je v svojem govoru izpostavil pomen "svobode povedati resnico". Poudaril je, da je  "izvirni greh" vseh parlamentarnih nesporazumov v tem, da posamezniki svoj delček resnice oznanjajo kot edino resnico, razprave pa so včasih obremenjene tudi z vzorcem mišljenja, za katerega je značilna polarizacija.

Resnica o posamezni pomembni zadevi je res ena sama, a po navadi je tako obsežna, da je ne more zaobjeti en sam pogled, ugotavlja Cukjati. "Izvirni greh vseh parlamentarnih nesporazumov je v tem, da posamezniki svoj delček resnice oznanjajo ali oznanjamo kot edino in celostno resnico." Razprave v državnem zboru so včasih obremenjene tudi z neprijetnim vzorcem mišljenja, za katerega je značilna polarizacija v slogu "mi in vi".

rigelnik_herman_cukjati_dz_

Plaketa za Hermana Rigelnika © BOBO

 
Ob tej priložnosti je Cukjati podelil spominske plakete vsem dosedanjim predsednikom državnega zbora ter poslancem, ki so bili v državni zbor izvoljeni v vseh štirih mandatih.

Plakete so prejeli predsednik nekdanje skupščine France Bučar, ki je skupščino vodil med letoma 1990 in 1992, ter nekdanji predsedniki DZ Herman Rigelnik (1992 do 1994), Jožef Školč (1994 do 1996), Janez Podobnik (1996 do 2000), Borut Pahor (2000 do 2004) in Franc Feri Horvat (2004), ki ga na današnji slovesnosti ni bilo.

Poslanci, ki so bili na funkcijo izvoljeni v vseh mandatih, pa so Anton Anderlič (LDS), Roberto Battelli (italijanska narodna skupnost), Geza Džuban (LDS), Franc Feri Horvat (SD), Janez Janša (SDS), Zmago Jelinčič (SNS), Miran Jerič (LDS), Rudolf Moge (LDS), Miran Potrč (SD), Maria Pozsonec (madžarska narodna skupnost) in Jožef Školč (LDS).

uran_alojzij_21122007_bobo_

Maša za domovino v ljubljanski stolnici. © BOBO

 
Slavnostne seje so se med drugim udeležili novoizvoljeni predsednik republike Danilo Türk, predsednik vlade, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik, predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen ter drugi visoki predstavniki političnega, družbenega in verskega življenja ter diplomatski zbor.

Maša za domovino
Še pred slovesnostjo so se v državnem zboru srečali poslanke in poslanci prvega parlamentarnega sklica, pred državnim praznikom pa je v ljubljanski stolnici potekala tudi maša za domovino, ki jo je daroval ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran.

"Država nam ne sme biti nekaj oddaljenega, temveč mora biti v nas in v naši zavesti, saj si odgovornost zanjo delimo vsi državljani," je poudaril Uran. Maše so se udeležili tudi predsednik državnega zbora, ministri Milan Zver, Dimitrij Rupel, Andrej Bajuk, Karl Erjavec in Mojca Kucler Dolinar, paroh srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković in predstavnik evangeličanske cerkve.

Letos mineva 17 let od plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, ki je bil 23. decembra 1990. Izidi so bili uradno razglašeni tri dni po plebiscitu, tako da kot državni praznik zaznamujemo 26. december. Ob tej priložnosti bo v Cankarjevem domu danes državna proslava, na kateri bo slavnostni govornik predsednik vlade.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.