Slovenija
28553 ogledov

Sinočnje odločitve ministrov: Prav nobenega rahljanja, pas so še zategnili

Vlada Aleš Hojs
1/4
Vlada RS
V Sloveniji se glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo z nadaljevanjem drugega vala epidemije nalezljive bolezni COVID-19. Še vedno smo priča njenemu hitremu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco, pojasnjujejo na vladi.

Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom SARS-CoV-2 zato po njihovem zahtevajo ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije.

"Glede na navedeno je Vlada Republike Slovenije na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih epidemijo nalezljive bolezni COVID-19 razglasila na območju celotne države. Razglasitev velja od 18. marca in traja trideset dni," so sporočili z vlade.

Vlada Mateja Logar Milan Krek | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Policijska ura ostaja

Strokovna skupina ni sledila predlogu ministra za notranje zadeve za skrajšanje policijske ure, zato ta ostaja v veljavi, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Trdijo, da so bili strokovnjaki mnenja, da je epidemija še vedno v velikem obsegu, zato bodo o skrajšanju policijske ure odločali v naslednjih 14 dneh.

Prav tako strokovna skupina ni podprla predloga, da se dvolastniki, za katere je zahtevano tedensko testiranje, izvzamejo, kar pomeni, da se tako za njih kot za druge izjeme zahteva za testiranje začne uporabljati 15. marca 2021.

Pojav novih različic virusa SARS-CoV-2, ki predstavljajo veliko nevarnost za hitrejše širjenje okužbe, zahtevajo dosledno upoštevanje epidemioloških navodil, da osebe, ki so bile v stiku z okuženo osebo ali prihajajo iz ogroženih območij, ostanejo v karanteni na domu na način, da niso v stiku z osebami, ki niso člani njihovega gospodinjstva.

Novela Zakona o nalezljivih boleznih tako uvaja karanteno na domu in nadzor nad njenim izvajanjem, ne glede na to, ali je bila oseba v karanteno napotena s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Policije ali na drug način.

Novela tudi določa evidence, potrebne za nadzor in določa neizvajanje karantene na domu kot prekršek.

Vlada Janez Janša | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Vlaganje dokumentov brez elektronskega podpisa

Z odlokom se določajo tudi začasni ukrepi pri vodenju upravnih postopkov in odločanju v upravnih zadevah.

Vloge se bodo lahko vlagale brez kvalificiranega elektronskega podpisa, omeji se možnost vlaganja (pisnih in ustnih) vlog neposredno pri organu, organu se omogoči, da lahko izključi javnost iz ustnih obravnav in drugih procesnih dejanj zaradi varovanja zdravja udeležencev, omeji se pregledovanje dokumentov upravne zadeve v uradnih prostorih, dopusti se vročanje na navadni elektronski naslov, dopusti se podaljšanje roka za izdajo in vročitev odločbe, če zaradi razlogov v zvezi ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni na strani organa ali stranke odločbe ni mogoče izdati in vročiti v zakonitem roku ter se dopusti podaljšanje roka za izpolnitev obveznosti, če te ni mogoče izpolniti v postavljenem roku.

Komentarjev 18
  • Avatar Lion007
    Lion007 09:22 11.marec 2021.

    Muk, muk, muk, zakaj gleda Hojsek kakor čuk??? 😡 😡 😡

  • Floki123 09:14 11.marec 2021.

    edino pravilno, še vedno smo svetovni prvaki https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-01..latest&country=MEX~IND~USA~ITA~BRA~GBR~FRA~ESP~SVN&region=World&casesMetric=true&interval=smoothed&hideControls=true&perCapita=true&smoothing=7&pickerMetric=total_deaths&pickerSort=desc

  • Avatar Leon
    Leon 07:03 11.marec 2021.

    Državnim birokratom so omogočili zalivanje fikusov od doma . Naj zivi in se razvija državna birokracija. Vozniškega ne morem menjati zaradi zastarele fotografije na katero me opozarjajo ob kontroli prometa . Koga se bojijo ? Naj cepijo vse birokrate v državi !