Slovenija
33853 ogledov

Epidemiološko stanje regij: Rdeči dve regiji, ena pa celo rumena!

Policijska ura v Ljubljani Profimedia
Glede na semafor ukrepov stanje v večini regij zadostuje kriterijem za oranžno fazo.

Ob 1.605 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 234 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež potrjenih primerov 14,6 odstotkov.

"Vidimo, da je bil delež pozitivnih testov precej manjši, kot je bil pred enim tednom, ko je znašal 19,3 okužbe," je na današnji tiskovni konferenci povedala uradna vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša

"Gre za krhko ravnotežje"

"Gre za kombinacijo cepljenja in učinkov ukrepov, ki smo jih izvajali med 1. in 11. aprilom," pravi vodja strokovne skupine Mateja Logar. "Če ne bi uvedli dodatnih ukrepov, bi bile v tem trenutku številke višje, se pa umirjajo. Vemo pa, da je to krhko ravnotežje in zato še toliko bolj poudarjamo, da v tem trenutku, ko se sproščajo številne dejavnosti, vsak poskrbi za to, da se te dejavnosti sproščajo varno."

 | Avtor:

O ukrepih oz. sproščanju bo vlada odločala v sredo

Sedemdnevno povprečje okužb na ravni države znaša 785 in je nekoliko nižje kot je bilo za vikend. Glede na kriterije vladnega semaforja ukrepov ustrezamo oranžni fazi, s čimer se sklada tudi število hospitaliziranih covidnih bolnikov, ki je nižje od 1000. Trenutno veljajo na ravni države ukrepi za rdečo fazo, o tem, kako bo prihodnji teden pa bo vlada predvidoma odločala v sredo popoldan. Regijsko so ta teden sicer že odprli terase lokalov.

vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

14-dnevna incidenca najvišja v primorsko-notranjski regiji

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev na ravni države znaša 562,9. "14-dnevna incidenca ostaja visoka," je poudarila Bratuševa.

Najslabše je stanje v primorsko-notranjski in savinjski regiji, medtem ko je 14-dnevna incidenca najnižja v goriški in obalno-kraški regiji, ki sta bili še nedavno na vrhu seznama po številu okužb.

"Primorsko-notranjska regija po visokem številu okužb izstopa," je poudarila Bratuševa. "14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v tej regiji namreč znaša kar 789,2."

 | Avtor:

 | Avtor:

7-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev na ravni države znaša 261,6. "Tudi tu ostaja primorsko-notranjska regija tista regija, ki ima najvišjo incidenco, sledijo ," je povedala Bratuševa. 7-dnevno incidenco, ki je višja od povprečja, imajo primorsko-notranjska, savinjska, zasavska, posavska, jugo-vzhodna, gorenjska in koroška regija. Najnižjo 7-dnevno incidenco ima obalno-kraška regija.

 | Avtor:

V bolnišnicah se zdravi 651 bolnikov, od tega 157 na oddelkih za intenzivno nego. "Čez vikend je bilo sprejetih 91 covidnih bolnikov," je povedala Bratuševa. "Razmere v bolnišnicah se žal še ne izboljšujejo, ampak se zasedenost postelj povečuje."
"Situacija v splošni populaciji se umirja, zaprtje države med 1. in 14. aprilom kaže svoj učinek, a ne pri bolnikih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje in na intenzivi, čez vikend je bilo kar nekaj usklajevanja, da smo lahko oskrbeli vse bolnike,"
dodaja vodja strokovne skupine za covid, Mateja Logar. 

Zaradi covid-19 je včeraj umrlo sedem bolnikov.

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Dusan21 14:06 19.april 2021.

    Medved tvoj morda, po moje , morda ti nisi za visoko politiko, nisi resen, po bedastočah si tik za brutalnežem Šarcem, se mislil, da razmišljaš s svojo glavo, ne ti si

  • JZekspert 11:50 19.april 2021.

    Avstrija je zavrnila PCR teste kot dokaz okužb, kje je novica? Zdravnikov +zobozdravnikov je 11.000, verjamem, da 99% ni pokvarjenih. Imamo jih 20 prodanih duš (trenutno na vodilnih položajih), 20 popolnoma drugačnih, ki so se izpostavili in so nepodkupljivi (tukaj ...prikaži več jih najdete: slovenskizdravniki.si ) in vse ostale, ki so ves čas tiho. Iste tri kategorije, kot se je še vedno pokazalo v človeški zgodovini. Vprašanje je le, kdaj bodo tisti v nevtralni večini- končno podprli druge, ne pa prvih!!