Slovenija
939 ogledov

Epiduralna analgezija v Ljubljani odslej dostopna ves čas

Porod otroka je za očeta lahko čudovit dogodek, lahko pa tudi vzrok ločitve. Žurnal24 main
Ljubljanska porodnišnica je peta slovenska porodnišnica, ki brezplačno epiduralno analgezijo, obporodno lajšanje bolečin, nudi ves čas.

V ljubljanski porodnišnici je za porodnice epiduralna obporodna analgezija po novem možna 24 ur na dan, vse dni v tednu, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v Ljubljani. Možnost lajšanja bolečin med porodom z epiduralno analgezijo bo v UKC Ljubljana brezplačna.

Epidurlana analgezija je bila v ljubljanski porodnišnici brezplačna tudi doslej, vendar zaradi pomanjkanja anasteziologov ni bila na razpolago ves čas, ampak le, če je dežural anesteziolog, ki je to metodo izvajal.

Brezplačno, vendar ne vedno dostopno

Od štirinajstih slovenskih porodnišnic jih nekaj nudi epiduralno anestezijo povsem brezplačno, drugod pa mora stroške kriti porodnica. Brezplačna je, kadar jo porodnica potrebuje iz zdravstvenih razlogov.

"Epiduralna analgezija pri porodu je pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, če je glede na zdravstveno stanje porodnice po presoji zdravnika strokovno utemeljena. Če je epiduralna anestezija po presoji zdravnika indicirana, potem je v celoti pokrita iz obveznega
zdravstvenega zavarovanja. Če pa zdravnik presodi, da glede na zdravstveno stanje porodnice ni potrebna, porodnica pa jo vseeno zahteva, pa epiduralna analgezija ni pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in je tako samoplačniška storitev," razlaga Damjan Kos iz Zavoda za zdravstveno zavoda (ZZZS).

Morebitna epiduralna analgezija je tako kot stroški osebja, stroški materiala in stroški bivanja v porodnišnici za mamo in otroka vključena v ceno poroda.

"Cena poroda je odvisna od zahtevnosti poroda, in sicer od 1.029,21 evrov do 3.449,55 evrov v splošnih porodnišnicah, v UKC Ljubljana od 1.491,79 evrov do 4.999,96 evrov ter v UKC Maribor od 1.320,81 evrov do 4.426,89 evrov. V primeru obravnave v terciarni zdravstveni ustanovi se ceni, ki velja za splošne bolnišnice, prišteje tudi dodatek za terciarno dejavnost,  to je za izvajanje najvišje izvedenske ravni zdravstvene oskrbe,“ razlagajo na ZZZS.

Brezplačna in ves čas dostopna v petih porodnišnicah

Ljubljanska porodnišnica, kjer se v Sloveniji rodi največ otrok, ni prva porodnišnica, ki omogoča brezplačno in ves čas dostopno epiduralno analgezijo. Sredi septembra so brezplačno epiduralno analgezijo, ki je porodnicam dostopna ves čas, uvedli tudi v Kranju. Brezplačna in na voljo vsak dan v tednu je tudi v porodnišnicah na Jesenicah, v Murski Soboti ter v porodnišnici v Slovenj Gradcu.

V Mariboru  je epiduralna analgezija odvisna od prisotnosti anasteziologa, prav tako v Brežicah. Brezplačno je možno dobiti tudi epiduralno analgezijo v Novem mestu.

V šempetrski porodnišnici, v Celju, Trbovljah ter v porodnišnici na Ptuju porodnice možnosti lajšanja porodnih bolečin z epiduralno analgezijo nimajo. 

Plačljivo v Postojni in Izoli

Možnost epiduralne analgezije je kot ena od prvih porodnišnic v Sloveniji uvedla porodnišnica Postojna. Nudijo jo vse dni v letu, cena pa je 180 evrov. Ves čas je epiduralna analgezija dostopna tudi v Izoli, kjer stane 190 evrov.