Slovenija
223 ogledov

Epilog: Nekdanja ministrica zaradi plagiatorstva vrača šolnino

Klavdija Markež Žurnal24 main
Nekdanja ministrica, ki je zaradi plagiatorstva magistrske naloge odstopila v vsega petih dnevih, se je z nekdanjih delodajalcem dogovorila in šolnino vrača v obrokih. Dodatek za izobrazbo bo obdržala.

Nekdanji SMC-jevi ministrici za izobraževanje in poslanki Klavdiji Markež, ki je po razkritju plagiatorstva odstopila, je šolnino za magistrski in tudi doktorski študij plačeval nekdanji delodajalec - Ljudska univerza Ptuj. Ta je po odvzemu njenega naziva zahtevala vračilo šolnine.

Za njeno izobraževanje na magistrskem študiju na Fakulteti za državne in evropske študije (FDUŠ) so namreč plačali 1.710 evrov (410.000 SIT), za doktorski študij še dodatnih 4.050 evrov.

Po skoraj letu in pol pogajanj in celo napovedovanja tožbe, pa so se na Ljudski univerzi Ptuj z nekdanjo poslanko in ministrico le uspeli dogovoriti glede vračila šolnin. Direktorica Mojca Volk nam je pojasnila, da so se dogovorili za kompromisen znesek, ki pa ga bo Klavdija Markež poravnala v petih obrokih. "Znesek odplačuje v petih obrokih, ker je imela vsaka stran svoje argumente, smo se srečali nekje vmes," nam je še pojasnila direktorica, ki je na tem mestu nadomestila Markežovo.

Vračilu nižjega zneska od predvidenega bi deloma lahko botrovale tudi neugodne življenske okoliščine Markeževe v času doktorskega študija.

Koliko manj od celotnega zneska šolnine bo Markeževa plačala, nam direktorica ni želela razkriti. 

Dodatek, ki ga je kot magistra prejemala, bo lahko obdržala!

Dodatek za magistrski naziv, ki ga je Markeževa prejemala od leta 2005 do 2014, pa bo lahko obdržala, saj je takrat uradno naziv tudi imela. Odvzeli so ji ga šele leto kasneje, ko se je javnosti izpostavila kot ministrica za izobraževanje. Po naših izračunih je na račun prejemanja akademskih dodatkov zaslužila 7.000 evrov.

Da za nekdanji delodajalci ne morejo zahtevati vračila dodatkov za izobrazbo, so pred časom potrdili na ministrstvu za javno upravo. Izpostavljajo, da se po njihovih podatkih znanstveni naziv odvzame z učinkom za naprej (npr. 179. člen Statuta Univerze v Ljubljani določa, da se znanstveni ali strokovni naslov odvzame z učinkom od dne, ko je diplomantu vročena odločba), zato v tem primeru podlage za vračilo dodatka za znanstveni naziv, ki je bil izplačan pred začetkom učinkovanja odvzema, ni.

Komentarjev 7
  • Avatar praufo
    praufo 08:57 12.januar 2017.

    taki ljudje so cvet stranke cmeravega fantka, ki se imenuje smc, polne etike in morale ali bolje rečeno dvojne morale, ... zanimivo, da zakon ne predvideva kazenske odgovornosti, ker gre za zavajanje delodajalca in v tem primeru tudi države, namreč ...prikaži več imela naj bi državno funkcijo in to visoko

  • matermila 07:54 12.januar 2017.

    Ja,jaz si že delam diplomo.Bom poskusil.

  • matermila 07:52 12.januar 2017.

    Če prav razumem,bi lahko npr.jaz z ponarejeno diplomo delal dokler me ne dobijo,pa bi šele takrat izgubil pravico do višje plače.Za nazaj pa bi se delodajalec obrisal pod nosom.In taki ljudje vodijo našo državo?