Slovenija
27 ogledov

Erasmus letos in morda nikoli več

Študenti, zakonik Saša Despot
Izmenjave ogrožene. EU zmanjkalo denarja. Za študente, ki so že v tujini, ne bo sprememb.

“Ukinitev programa Erasmus bi študente prikrajšala za zrelostni preizkus, ki je ključen za njihov napredek,” pravijo podpisniki mednarodne peticije. Evropske politike pozivajo, naj najdejo sredstva za nadaljevanje programa študentske mobilnosti.

Drugi semester je problem

Evropska komisija (EK) bo zaradi pomanjkanja proračunskih sredstev, zaradi česar je zmanjkalo denarja tudi za program Erasmus, predlagala rebalans. Zagotavljajo, da bodo študenti, ki so že na izmenjavi ali bodo v tujino odšli v prvem semestru tega študijskega leta, dobili potrebna sredstva. V Mreži Erasmusovih študentov pravijo, da so pod vprašajem izmenjave v drugem semestru, na katere so študenti že prijavljeni.

Vseeno pozivajo k prijavi

Januarja se bodo začeli prijavljati že za izmenjave v študijskem letu 2013/14. EK študente poziva, naj kljub težavam “ne oklevajo s prijavo na izmenjavo, saj jim ta lahko spremeni življenje”. Tudi Študentska organizacija Slovenije (Šos) nadaljnjo študentsko mobilnost podpira. “Študij v medkulturnem okolju je dobra popotnica za študijsko in karierno pot, saj tudi delodajalci cenijo v tujini pridobljene izkušnje,” meni predsednik Šosa Mitja Urbanc. Na mariborski univerzi pojasnjujejo, da se višina finančnih spodbud razlikuje po državah. Če gre študent v Španijo, znaša 315 evrov na mesec, v Turčiji pa denimo 265. Od lani lahko študenti zaprosijo za dodatno štipendijo v višini 150 evrov, ki jo zagotavlja sklad za razvoj kadrov.

Več kot študijski turizem

Na Univerzi v Ljubljani (UL) pravijo, da se študenti najpogosteje za izmenjavo odločijo v tretjem letniku ali na magisteriju. Na Univerzi na Primorskem menijo, da večina študentov izmenjave ne vidi kot možnosti za turizem: “V izmenjavi vidijo priložnost pridobitve novih znanj, spoznavanje druge kulture, običajev, življenjskega sloga.” Dodajajo, da morajo študenti pred izmenjavo podpisati sporazum z obveznostmi.

Težave z opravljenimi izpiti

V preteklosti se študentom ob vrnitvi opravljeni izpiti pogosto niso priznali. “Gre prej za izjeme kot pravilo, saj morajo študentom pred odhodom profesorji potrditi, katere predmete bodo priznali, in to po vrnitvi običajno tudi naredijo,” pravi Urbanc. Na UL opažajo, da študenti ob vrnitvi le redko ne napredujejo v naslednji letnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.