Slovenija
17 ogledov

Erhatič bi bil prvi preiskovalec?

Marjan Erhatič (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Med dvema kandidatoma, ki sta se prijavila za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, naj bi bil tudi nekdanji kriminalist Marjan Erhatič, ki toži državo zaradi odpovedi.

Nekdanji pomočnik direktorja ljubljanske kriminalistične policije Marjan Erhatič je moral policijske vrste zapustiti leta 2005, ko so mu odvzeli vsa pooblastila. Afero je sprožilo njegovo javno pismo, v katerem je opozoril na pretirano vmešavanje politike v delo policije. Takratni notranji minister Dragutin Mate naj bi si podredil policijo in tesno sodeloval s takratnim šefom policije Jožetom Romškom.

Erhatič je vložil tožbo in delovno sodišče mu je leta 2005 dalo prav, da je bil neupravičeno razrešen. Zdaj toži še enkrat, ker želi pisno izjavo, da se vsi disciplinski ukrepi zoper njega odpravijo.

Drugi kandidat je po naših informacijah okrožni državni tožilec Harij Furlan. Da je najresnejši kandidat, smo poročali že januarja.

Z generalne policijske uprave so nam sporočili le: "Na razpis za direktorja NPU sta se prijavila dva kandidata. Nobeden od prijavljenih kandidatov ni aktivni uslužbenec MNZ ali policije, oba pa sta ugledna strokovnjaka s področja odkrivanja in pregona zahtevnih oblik kriminala."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.