Slovenija
0 ogledov

Erjavčev štrbunk z lestvice

Ivan Simčič in Karl Erjavec Igor Zaplatil / Delo
SDS kot stranka ohranja trdno vodstvo po priljubljenosti v javnosti, Karl Erjavec pa zaradi afere s Simčičem strmoglavil izven lestvice 20 najbolj priljubljenih.

Delo nove vlade po najnovejši anketi Vox Populi kot uspešno ocenjuje 32,6 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 37,2 odstotka.

Če bi bile volitve danes, bi največ podpore, 23 odstotkov, prejela stranka SDS. Sledita Pozitivna Slovenija (PS) (16,6 odstotka) in SD (15,8 odstotka).

Prvim trem strankam sledijo stranka SLS s 5,8 odstotka, NSi s 3,8 odstotka, DeSUS z dvema odstotkoma in Državljanska lista Gregorja Viranta (DLGV) z 1,6 odstotka. Podpora se je glede na rezultate februarske ankete povečala strankam SDS, SLS in DLGV, zmanjšala pa PS, SD, NSi in DeSUS.

Med vladno ekipi je najbolj priljbuljen minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, z 31,4 odstotka. Sledijo minister za finance Janez Šušteršič z 20,3 odstotka, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk z 9,6 odstotka, minister za notranje zadeve Vinko Gorenak z devetimi odstotki in minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič z 8,4 odstotka.

Anketiranci so poleg tega izbirali ministre, ki svoje delo opravljajo najslabše. Na prvem mestu te lestvice je Karl Erjavec (26,2 odstotka), sledijo pa Vinko Gorenak (6,5 odstotka), Ljudmila Novak (6,1 odstotka), Žiga Turk (3,9 odstotka), Senko Pličanič (2,8 odstotka) in Andrej Vizjak (2,6 odstotka).

Predsednik vlade Janez Janša je glede na rezultate ankete na lestvici od ena do pet prejel povprečno oceno 3,04.

Türk bi za zdaj slavil brez težav

Če bi bile predsedniške volitve v nedeljo, bi največ anketiranih svoj glas dalo Danilu Türku (46,2 odstotka). Borutu Pahorju bi namenili 21,9 odstotka glasov, Milanu Zveru pa 20 odstotkov. Ernest Petrič bi prejel 3,2 odstotka.

Če bi se v drugem krogu volitev pomerila Borut Pahor in Danilo Türk, bi jih 50,8 odstotka glasovalo za Türka, 40,4 odstotka pa za Pahorja.

Türk sicer ostaja na prvem mestu lestvice priljubljenosti politikov. Tik za njim je predsednik SLS Radovan Žerjav, ki je prehitel predsednika SD Boruta Pahorja in četrtouvrščenega evropskega komisarja Janeza Potočnika. Evropski poslanec Lojze Peterle je pridobil eno mesto in se je uvrstil pred šestouvrščenega predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića.

Erjavec štrbunknil z lestvice

Premier Janez Janša ostaja na desetem mestu, predsednik DZ Gregor Virant pa je napredoval na 11 mesto. Na samo dno pa je padel predsednik DeSUS Karel Erjavec, ki je skupaj poslancem SDS Brankom Grimsom zapustil družbo najbolj priljubljenih politikov.

Telefonska javnomnenjska raziskava, ki jo je za Dnevnik in POP TV opravila agencija Ninamedia, je potekala med 13. in 15. marcem, anketiranih pa je bilo 700 oseb.

Komentarjev 1
  • tralala 07:36 19.marec 2012.

    Račjekljunec je zaključil 'parlamentovanje' s tem mandatom. Skratka, politično truplo.