Slovenija
20 ogledov

Erjavec bi bil mandatar, Pahor bi vladal

Karl Erjavec in Borut Pahor. Slednji trdi, da sta še vedno prijatelja. (Foto: An Žurnal24 main
Pokojninska reforma bo padla stoodstotno, nato bo sledil padec vlade, napoveduje prvak DeSUS-a Erjavec. Pahor pa: Kakšna politična kriza?

Premier Borut Pahor je dan po napovedi DeSUS-a, da odhaja v opozicijo, dejal, da politične krize ni, je samo koalicijska. Po njegovem se lahko Slovenija iz te krize izvleče, do 6. junija pa se bodo v koaliciji osredotočili "na najbolj pomemben referendum", to je o pokojninski reformi. "Če bo uspel, lahko z rekonstrukcijo vlade pripeljemo Slovenijo z reformno politiko do konca mandata," je napovedal in očitno svojo usodo vezal na izid referenduma.

O obeh imam svoje mnenje, ki pa ga ne želim javnosti predstaviti glede na to, da sem bil minister pri obeh. Noben ni idealen vodja.
Karl Erjavec previdno molči o tem, ali je boljši mandatar Borut Pahor ali Janez Janša. (Vir: MMC)

Premier sicer ne vidi razlogov, da bi upošteval nasvet Gregorja Golobiča iz Zaresa in odstopil. Pahor dodaja, da ima posebno odgovornost za stabilnost države.

Člani SD so sicer danes na sestanku poslanske skupine skupaj s premierjem izrazili popolno enotnost znotraj stranke.

"Vzdušje je slabo"
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je danes dejal, da v koaliciji niso več mogli zdržati.

"Vzdušje v vladi je slabo, ker ni nobenega pravega medsebojnega zaupanja, kar je pogoj, da lahko ekipa dobro deluje. V koaliciji je stalno prisotno neko medsebojno obračunavanje zaradi nekaterih parcialnih interesov, tipičen primer je Teš 6. Menim, da je Pahor pod vplivom in pritiski različnih lobijev in interesnih skupin," je Erjavec dejal za MMC.

"Mogoče je težava v tem, da nas predsednik vlade ni jemal resno, ko smo želeli uresničevati svoje interese znotraj koalicije, zlasti kar se zavarovanja interesov socialno šibkih tiče," je nadaljeval.

Predsednica LDS Katarina Kresal je tudi ob današnjem obisku Maribora poudarila, da še vedno vztraja na stališču, da se je potrebno boriti do konca.

Po njegovem bi bila najboljša rešitev odstop vlade in čimprejšnje predčasne volitve, za katere bi se v stranki zavzemali, čeprav bi to zanje pomenilo manj poslancev v državnem zboru. Erjavec pa istočasno pravi, da bi podprl rekonstrukcijo vlade, ki bi bila sposobna pripeljati mandat do konca in izpeljati projekte za ublažitev krize. Na vprašanje, ali bi prevzel mandatarski stolček, pravi da bi bila zanj to obveza, če bi stranka dobila večino glasov. O morebitnem skupnem nastopu s SDS pa: "Ni šans, to je čista znanstvena fantastika!"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.