Slovenija
13 ogledov

Erjavec bi snubil Lahovnika

Premier Borut Pahor je ponoči prejel Lahovnikovo odstopno izjavo, danes pa mu jo Žurnal24 main
Ostaja minister? O Lahovnikovem obstanku tudi na kolegiju predsednikov koalicijskih strank. Vabilo v DeSUS. Erjavec pravi, da sta se že pogovarjala, in napoveduje, da bo Lahovnika poklical.

Izstop. Današnji odhod Mateja Lahovnika iz Zaresa je sprožil predvsem dilemo, ali naj ostane minister za gospodarstvo. Funkcijo je namreč zasedel v kvoti Zaresa. O tem naj bi predsedniki koalicijskih strank odločali že jutri, ko se pri premierju Borutu Pahorju sestanejo na rednem tedenskem kolegiju. Medtem pa utegne prvak koalicijskega DeSUS-a Karl Erjavec Lahovnika že jutri povabiti v svojo stranko.

Pred časom sva se z Lahovnikom neformalno pogovarjala, ali bi postal član DeSUS-a. Lahko se zgodi, da ga bom v prihodnjih dneh spet poklical.
Karl Erjavec, predsednik DeSUS

Lahovnik zadeve danes ni želel podrobno komentirati, a slišati je bilo, da je med glavnimi očitki Gregorju Golobiču ta, da bo kljub znanim dogodkom v preteklosti (denimo netransparentnosti glede premoženja v Ultri) spet kandidiral za predsednika stranke, po drugi strani pa naj bi bil povod tudi spor okoli šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, kar sicer Lahovnik uradno vztrajno zanika.

Molk Pahorja in Kresalove
Premier se je zavil v molk, čeprav je ministrov obstanek v vladi najbolj odvisen prav od njega. Neuradno pa se ve: če bo imel kakršnekoli težave v koaliciji, naj bi Lahovnik takoj ponudil odstop. Pahor menda o tem še ne razmišlja, za Lahovnikov izstop pa ve že več dni.

Po naših informacijah ni pričakovati javne zahteve Zaresa po kvoti med ministrskimi mesti, ni pa izključeno, pravi eden od virov, da bo Zares to od Pahorja zahteval v ozadju. Eden od članov Zares hudomušno pripominja: “Pahor ga zdaj lahko zamenja, saj pravi, da so SD polni dobrih kadrov. Da vidimo!”

Pro et contra v Zaresu

Tega, ali si zasluži ostati minister, ni želela komentirati niti Katarina Kresal (LDS). Za povsem pričakovano pa so Lahovnikovo potezo označili nekateri v SD. Zanje je izstop “večja izguba za Zares kot za vlado”. Lahovnik si je po slabih dveh letih simpatije pridobil prav v SD, kjer so ga sprva ocenjevali kot “filozofa”, danes pa so isti ljudje priznali, da “Lahovnik na ministrstvu dela”.

Na Lahovnikov izstop so se v Zaresu odzvali različno. Nekateri mu očitajo, da “kadruje bivše kadre SDS”. Presenetil je ministrico Irmo Pavlinič Krebs, ne pa poslanke Cvete Zalokar Oražem, ki je “žalostna, da se je to zgodilo”. Poslanec Franci Kek pa pravi: “Lahovnik s to stranko že od volitev nima nič. Prav je, da to enkrat javno pove.”

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Intervju z Golobičem: "O ministru jih odloča več"
Ali po odstopu Lahovnika pričakujete padec podpore Zaresu?
Odgovor na to vprašanje bi bil zgolj hipotetičen, saj prihodnosti ne moremo napovedovati.

Kakšno je vaše osebno mnenje – bi moral dr. Lahovnik ostati minister ali ne?
Gre za odločitev več dejavnikov in ljudi.

Menite, da je Matej Lahovnik izstopil, ker nasprotuje temu, da vnovič kandidirate za predsednika Zaresa? Sta se o tem pogovarjala?
Odločitev za vnovično kandidaturo sedanjega predsednika stranke nikakor ni razlog za izstop.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.