Slovenija
0 ogledov

Erjavec bo ovadil Podobnika

erjavec8_sad_slo_190808 Žurnal24 main
Če je vojna, naj bo vojna za vse! Tako za aktualne kot nekdanje ministre. Erjavec je napovedal, da bo proti svojemu predhodniku na okoljskem ministrstvu vložil ovadbo.

Karl Erjavec je na današnji seji državnega zbora napovedal, da bo proti nekdanjemu okoljskemu ministru Janezu Podobniku vložil ovadbo zaradi začasne uredbe o koncesijski dajatvi zaradi Drave. Ker uredba ni bila objavljena pravočasno, 16 občin za leto 2007 ni dobilo 1,5 milijona evrov koncesijske dajatve.

Problematiko je izpostavil Vili Trofenik iz stranke Zares, ki je na ministra Erjavca oktobra lani naslovil poslansko vprašanje v zvezi s tem. Trofenik poudarja, da je v pravni državi takšno prikrajšanje občinskih proračunov nedopustno in zato pričakuje ustrezen odgovor.

Erjavec: Kriv je predhodnik
Minister Erjavec je izpostavil, da ne more biti odgovoren za uredbo, ki bi morala biti objavljena leta 2007, saj takrat ni bil minister. Glede na to, da poslanci terjajo odgovornost, da občine niso dobile denarja, pa je Erjavec napovedal, da bo proti nekdanjemu ministru Podobniku vložil ovadbo.

"V naslednjih dneh bo vložena ovadba proti Janezu Podobniku, ki je nepravočasno objavil uredbo in zanimiv bo njegov zagovor," je poudaril Erjavec, ki je pozval računsko sodišče, naj pregleda tudi to zadevo. Kot aktualni minister je, kot je pojasnil, dolžan vložiti ovadbo.

Podobnik bo po njegovih besedah ovaden, ker uredba ni bila pravočasno objavljena, verjetno pa je bil oškodovan tudi proračun. Odgovornost naj ugotavljajo pristojni pravosodni organi, naj institucije "zavihajo rokave" in pogledajo zadevo, je dejal Erjavec.

Erjavec je tudi poudaril, da pravna država in enakost pred zakonom veljata za vse, tako za aktualne kot nekdanje ministre.

Koncesije za rabo reke Drave
Vlada je leta 2003 sprejela uredbo o koncesiji za rabo reke Drave za proizvodnjo električne energije. Ta uredba predvideva, da koncesionar, Dravske elektrarne, plačuje koncesijsko dajatev v višini deset odstotkov od prodajne vrednosti proizvedene električne energije. Omenjena koncesijska dajatev se deli med državo (40 odstotkov) in 19 lokalnimi skupnostmi, od Dravograda do Ormoža, (60 odstotkov), in sicer po ključu 30 odstotkov glede na površino in 70 odstotkov glede na potencial oziroma energetski padec na območju posamezne občine, je še pojasnil Trofenik.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.