Slovenija
56 ogledov

Komelova odstopila, znana nova imena

slovenija 19.03.13, Tina Komel, seja komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstv Anže Petkovšek
Tina Komel je odstopila s položaja ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu. V PS so prednost dali zdravstvenemu resorju, saj "potrebujemo boljše zdravstvo". Predsednica vlade je predlagala nove ministre.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je državnemu zboru v imenovanje predlagala nove ministre. Za ministrico za zdravje je predlagala Alenko Trop Skaza, ki je vodja Oddelka za epidemiologijo nalezljivih bolezni na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje. Za novega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo je predlagala Metoda Dragonjo, ki je že bil minister za gospodarstvo v obdobju 1997 - 1999. Za ministra brez resorja za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu pa je predlagala Gorazda Žmavca. Žmavc je diplomirani pravnik, ki je večino svoje poklicne poti opravljal v večjih gospodarskih družbah na vodilnih položajih kadrovsko-pravnega področja in na področju trženja doma in v tujini. 

Kandidati za ministre se bodo po vložitvi predloga kandidatur predstavili pristojnemu delovnemu telesu DZ in odgovarjali na vprašanja njegovih članov. Državni zbor bo nato na plenarnem zasedanju opravil razpravo in odločil o imenovanju ministrskih kandidatov.

Žrtvovali so jo za "boljše zdravstvo"

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je po seji sveta stranke povedal, da Tina Komel ni več ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu. "Tina Komel je odstopila zato, da olajša postopke pri menjavi resorjev," je dejal Möderndorfer. "Tina Komel je danes dobila potrditev, da jo stranka podpira, sami pa lahko na ministrstvu za zdravstvo storimo veliko dobrega." Svet stranke se je po njegovih besedah Komelovi zahvalil za njeno dosedanje dobro delo.

"Erjavec Bratuškovo stisnil v kot"

Komelova je sicer še danes zatrjevala, da ne namerava odstopiti z ministrskega stolčka. Dejala je, da je zunanji minister in predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec predsednico vlade Alenko Bratušek očitno "stisnil v kot", zaradi česar se je odločila, kot se je. Komelova sama pa razlogov za odstop ne vidi.

Komelova je še povedala, da je o morebitni zamenjavi resorjev govorila le s predsednico vlade Bratuškovo, v sredo pa še z vodjo poslanske skupine PS Janijem Möderndorferjem, ne pa tudi z Erjavcem. Na vprašanje, ali to pomeni razpravo o njeni razrešitvi v parlamentu, je Komelova odgovorila pritrdilno.

Desus želi ohraniti dva resorja

Bratuškova je koalicijskim partnerjem predlagala, da bi resor gospodarstva prevzel Metod Dragonja, resor zdravstva pa Alenka Trop Skaza. Desus pa želi ohraniti dva resorja. Po najverjetnejšem scenariju, o katerem je bilo v zadnjih dneh največ govora, bi Desus v zameno za to, da PS prepusti resor zdravstva, prevzel urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Komentarjev 7
  • punca05 06:54 14.februar 2014.

    pa to se oni kar sprehajajo....mi pa gledam.....matr smo butlji

  • dragec 22:13 13.februar 2014.

    Srbi rekli - kako došla, tako otišla, to ministrstvo UKINITI

  • Fertel 21:17 13.februar 2014.

    Za ponudbo nove dobro plačane in stalne službe bi vsak takoj odstopil...