Slovenija
1625 ogledov

Erjavca bo poskušala zriniti s prestola

Karel Erjavec Saša Despot
Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec bo na januarskem kongresu izzvala Karla Erjavca.

Ministrica za kmetijstvo iz kvote DeSUS Aleksandra Pivec je potrdila, da je podala soglasje h kandidaturi za predsednico DeSUS. Kot je zapisala, ni bila njena prvotna namera, da se na kongresu DeSUS pojavi kot kandidatka za predsednico stranke, a se je po tehtnem premisleku vseeno odločila za ta korak. "Soglasje h kandidaturi sem podala iz spoštovanja do velikega zaupanja in podpore, ki so mi jo v zadnjih tednih in dneh izkazali posamezni člani in članice, pa tudi teritorialne organizacije naše stranke," je navedla.

Po njenih besedah številni člani, ki v stranko verjamejo in ji zaupajo, menijo, da DeSUS potrebuje svežo energijo, odprte odnose, skupinsko delo in soodločanje ter aktivno udeležbo pri obravnavi tem, ki so pomemben del strankinega volilnega programa. Zagotovila je, da svoje kandidature ne smatra kot tekme z drugimi kandidati, vendar želi članom stranke, volivcem ponuditi možnost demokratične izbire vodstva.

"Ponudim lahko novo pot"

Aleksandra Pivec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Sem ženska, razmeroma mlada političarka, zato menim, da s svojim načinom razmišljanja in dela lahko ponudim novo pot sokreiranja in odločanja, drugačen pogled na delo v stranki in drugačen pristop k vodenju," je navedla Pivčeva. Dodala je, da želi, da so ob njej aktivni ljudje, člani stranke, ki želijo sodelovati s strokovnimi in političnimi vsebinami in s tem aktivno pomagati k oblikovanju politik, usmerjenih v dobro starejše populacije. Predvsem pa si želi, da DeSUS postane tudi stranka, ki gradi iskren most med generacijami.

"Jasno namreč je, da moramo kot družba na dolgi rok izgraditi boljše medgeneracijske odnose ter s tem prispevati k boljšemu življenju upokojencev, hkrati pa ustvariti razumevanje potreb starejše generacije med mladimi ter s tem med njimi ustvariti most sodelovanja, solidarnosti in razumevanja," je pojasnila Pivčeva.

Poudarila je tudi, da si s spoštovanjem do vseh evidentiranih kandidatov želi predvsem soočenja dobrih programov, "iskrene vere v članstvo in zavedanja, da zgolj s skupnimi močmi lahko ostanemo in postanemo zaupanja vredna stranka, v katero bodo verjele vse generacije".

Erjavec: Vsak član ali članica ima možnost, da kandidira

Prvak DeSUS Karl Erjavec ne komentira kandidature ministrice Aleksandre Pivec za predsednico DeSUS, prav tako ne morebitne druge kandidature za posamezne položaje v stranki. Kot je v odzivu na napoved Pivčeve, da ga bo izzvala na kongresu, Erjavec navedel, je DeSUS demokratična stranka in ima vsak član ali članica možnost, da kandidira.

"Kongres je bil sklican z namenom, da se dopolni program stranke in preveri zaupanje vsem nosilcem funkcij v stranki. Kongres bo odgovoril na vsa ta vprašanja," je še zapisal Erjavec v pisnem odzivu. 

Tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša meni, da gre za demokratičen postopek v demokratični stranki. Ali se je Pivčeva odločila pravilno, se bo po njegovih besedah videlo po kongresu. "Ali bo dosegla tisto, kar si želi, boste morali po kongresu vprašati Pivčevo," dodaja.

Na vprašanje, ali bo Pivčeva popravila rezultate stranke na volitvah, kjer DeSUS dosega vedno manj mandatov, odgovarja, da so imeli podobne rezultate tudi v preteklosti. "Realno je pričakovati, da bomo v stranki DeSUS imeli od pet do osem poslancev. Mislim, da bo tudi v naslednjem mandatu tako," je pojasnil. Na vprašanje, ali je sploh mogoče premagati dolgoletnega prvaka stranke, pa Jurša odgovarja: "Enostavno ni."

Bo protikandidatov še več?

Pivčevo, sicer ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, se je spomladi omenjalo tudi kot možno kandidatko za volitve v Evropski parlament, vendar se za ta korak ni odločila. V zadnjem času pa so se pojavila namigovanja, da utegne izzvati Erjavca za predsedniški stolček v DeSUS.

Predčasni volilni, programski in statutarni kongres stranke bo 17. januarja, rok za evidentiranje kandidatov za funkcije se izteče v petek. V krogih blizu DeSUS se sicer pojavljajo še druga možna imena, ki bi se poleg Erjavca in Pivčeve utegnila potegovati za predsedniško funkcijo.

Stranko, ki se v zadnjih letih sooča z upadom javnomnenjske podpore, že od leta 2005 vodi Erjavec, januarja bo poskušal prevzeti svoj peti mandat. Kljub kritikam, ki jih je bil deležen, mu je doslej vedno uspelo ubraniti položaj. Na kongresu leta 2017 ni imel protikandidata, leta 2013 pa sta se z njim pomerila takratni generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič in tedanja predsednica ljubljanskega odbora DeSUS Meta Vesel Valentinčič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • sam50 10:12 14.november 2019.

    Kalimero pa v jok in stok.....

  • jakec1575 08:55 14.november 2019.

    Nova pot korupcije za neznana ustna svetovanja na neznanem kraju 30 cukov. :)

  • maresem 08:55 14.november 2019.

    Vsak bo boljši od pokvarjenega grgrača.