Slovenija
28 ogledov

Erjavec: Hrvati očitno potrebujejo močna sporočila

Karel Erjavec Saša Despot
Karl Erjavec hrvaškemu kolegu svetoval, naj gleda slovensko televizijo in ne bere hrvaških časopisov.

Zunanji minister Karl Erjavec je danes dejal, da ga čudi pretirana reakcija hrvaških medijev na njegovo domnevno sporno izjavo o možnih težavah turistov na slovensko-hrvaški meji. "V moji izjavi ni bilo nobene besede o grožnjah in sabotažah," je dejal. Ponovil pa je nujnost spoštovanja odločitve arbitražnega sodišča, ki bo rešila vrsto problemov.

Erjavec je ta teden v oddaji Studio City na TVS med drugim dejal, da bi lahko imeli turisti, ki bodo na hrvaško obalo potovali iz Nemčije in Avstrije čez Slovenijo, težave, če bo vprašanje meje še naprej odprto, torej če Zagreb ne bo sprejel odločitve arbitražnega sodišča. Izjava je razburila hrvaške medije, ki so med drugim komentirali, da je bila Erjavčeva izjava "škandalozna in nediplomatska".

Hrvaški minister: to kaže na nervozo

Hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier pa je v komentarju ocenil, da Erjavec z nadlegovanjem turistov na meji ne bo dosegel nič pozitivnega in da izjava kaže na njegovo "nervozo".

Erjavec je danes pred okroglo mizo Slovenija in EU po 25 letih priznanja v Ljubljani na novinarska vprašanja dejal, da gre za pretirano reakcijo hrvaških medijev, ki je ne razume. Nediplomatsko je po njegovem mnenju nespoštovanje mednarodnih pogodb, kot je arbitražni sporazum.

"Nujno potrebno je, da se spoštuje odločba, tako na slovenski kot na hrvaški strani. To bo razrešilo vrsto problemov," je povedal.

Glede komentarja ministra Stierja pa je dejal, da ga je oblikoval na podlagi poročanja hrvaških medijev, ne pa na podlagi njegove izjave v oddaji. "Če bi poslušal mojo izjavo v Studio City, ne bi zasledil ne blokade ne sabotaže," je komentiral Erjavec.

Erjavec: Hrvati očitno potrebujejo močna sporočila

Očitno Hrvati potrebujejo neka močna sporočila in če jih ne dobijo, jih ustvarijo sami. Očitno vedo, da bodo težko šli mimo spoštovanja mednarodnega arbitražnega sporazuma in zaradi tega se dogajajo medijski spini, zato bi bilo dobro, da se ta zadeva čim prej razreši, je dejal vodja slovenske diplomacije.

Pojasnil je še, da so pri dvostranskih odnosih vedno prisotna "neka valovanja", enkrat so odnosi boljši, drugič slabši, prepričan pa je, da je spoštovanje arbitraže predpogoj za dolgoročno sožitje med državama.

Evropska poslanca pritiskata na Violeto Bulc

Hrvaška evropska poslanca Ivan Jakovčić in Jozo Radoš iz vrst Alde pa sta danes na Evropsko komisijo oziroma komisarko za promet Violeto Bulc naslovila vprašanje glede Erjavčevih izjav.

Kot sta zapisala, je Erjavec "napovedal ustvarjanje težav za nemške in avstrijske turiste med prečkanjem Slovenije na poti na Hrvaško, kar bi škodilo hrvaškemu turizmu". Kot sta dodala, "bi grožnje slovenskega ministra ogrozile prost pretok ljudi, blaga in storitev, kar je ena od temeljnih vrednot EU".

Zato Bulčevo sprašujeta, če ima Slovenija pravico zaradi nerešenih bilateralnih odnosov na tak način ogrožati prost pretok ljudi, blaga in storitev, in "kaj bo komisija naredila za preprečitev neprimernega in nesprejemljivega ravnanja med državami članicami" glede prostega pretoka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • wolf.ata 14:44 22.januar 2017.

    berem danes 22.1.2017,(Stier: ”Odločitev arbitražnega sodišča nas ne zanima, tudi drugih evropskih držav ne”) hrvateki kar pišejo nekaj v imenu vse Eu,da jih ne zanima,če bodo spoštovali odločitev,ja kako pa so šli v Eu?,pogoj je bil arbitraža pika.

  • Žurnalček 18:47 14.januar 2017.

    Žalosto je dejstvo , da se vam je to šele sedaj posvetilo , kljub njihovi izdaji 1991 leta !

  • jozicamurn 17:25 14.januar 2017.

    Mi sploh ne hodimo na Hrvaško na morje, bolje je iti v Grčijo za isti denar in je lepše tako morje kot ponudba in še ljudje so prijaznejši in navajeni turistov in celo ob poti več doživiš in več stvari ...prikaži več vidiš. Ne vem zakaj Slovenci silimo na Hrvaško. Zaradi vil/jahtic naših politikov? Moramo zaradi "njih" imeti dobre odnose s Hrvaško, čeprav ta nima dobrih političnih odnosov z nami in se obnašajo zelo ošabno in skrito zafrkavajo. Naša politika je politika pomehkuženih palčkov. Čista resnica. Rabimo res trdnejšo in odločno roko.