Slovenija
25 ogledov

Erjavec in Gantar odstopila z ministrske funkcije

Karl Erjavec Dejan Mijović
Zunanji minister Karl Erjavec in minister za zdravje Tomaž Gantar sta z današnjim dnem odstopila s funkcije ministra, je na novinarski konferenci sporočil predsednik DeSUS Erjavec.

Stranka DeSUS je sicer koalicijo zapustila že v začetku februarja. Poleg Erjavca in Gantarja bosta danes odstopni izjavi dala še državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janez Ujčič in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl. Pričakovati je, da se bo DZ z njihovim odstopom seznanil na seji v začetku marca. Konec januarja je že odstopil državni sekretar Ljubo Jasnič, prav tako iz vrst DeSUS.

Kot je pojasnil Erjavec, DeSUS ni tista, ki je "načela to vladno barko". Po njegovem mnenju je krivda za to, da je vlada padla, izključno v premieru Janši, ki ni odstopil po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije. "DeSUS ni pripravljena delati v vladi, kjer je njen predsednik osumljen določenih koruptivnih tveganj, zato smo tudi odšli iz vlade in zato ne prevzemamo nobene odgovornosti," je dodal.

SLS odhaja v ponedeljek

SLS bo v ponedeljek izstopila iz koalicije, minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav pa bosta odstopila s svojih položajev, je danes po seji poslanske skupine SLS v DZ napovedal podpredsednik stranke Bogovič.

Bogovič je pojasnil, da bosta ministra s tem sledila sklepom stranke, ki so bili sprejeti na njenih organih. Prvi je bil ta, da bosta "v korupcijski škandal vpletena" premier Janez Janša in ljubljanski župan Zoran Janković odstopila z njunih javnih funkcij. "To se ni zgodilo in tudi nič ne kaže, da bi se zgodilo," je pojasnil.

V SLS ocenjujejo, da bi bilo v tem času modro oblikovati tehnično vlado z zelo jasnim mandatom, ki bi bil tako časovno kot vsebinsko dorečen in bi vodil tudi k predčasnim volitvam. Vendar pa se po besedah Bogoviča tudi to očitno ne bo zgodilo.

Zato si bodo v SLS prizadevali, da bi ustvarili pogoje za čim prejšnje predčasne volitve. Vlada in parlament sta namreč po oceni Bogoviča izgubila zaupanje ljudstva. Glede na to, da ljudstvo pričakuje drugačno sestavo parlamenta, v SLS delajo korake v to smer, je še pojasnil podpredsednik SLS, sicer tudi kandidat za predsednika stranke.

O podpori nezaupnici bodo v SLS še razmislili, zlasti z vidika ocene, ali gre za korak k predčasnim volitvam, je dejal Bogovič.

 

Komentarjev 17
  • bojčuh 00:00 23.februar 2013.

    Ja kaj pa mislite gospodje kakšna škoda bo za banana republiko,če odstopite:NAGNAT VAS JE TRBA NA KITAJSKO TAM BI VAS ŽE ZDAVNAJ OBESLI NA VSAK SEMAFOR.

  • Kranjica 21:21 22.februar 2013.

    Škoda je Gantarja, Erjavec pa bo že znal pristaviti svoj lonček in se zagrebsti za novo ministrsko mesto. Iskreno upam, da mu bo enkrat pošteno spodrsnilo.

  • gec 18:55 22.februar 2013.

    večjega primitivca,pametnjakoviča in lažnivca kot si ti res še nisem zasledil v življenju,scott...